Blog: Het ‘omkatten’ van een verzorgingshuis

Veel verzorgingshuizen staan leeg als gevolg van het scheiden van wonen en zorg. Dit vraagt om een aanpak van zorgvastgoed, leegstand is immers achteruitgang. Op 30 juni jl. presenteerde het Expertteam Transformatie van het Ministerie van BZK en VNG haar eindrapport over de transformatie van zorgvastgoed. In dit rapport wordt aan de hand van 10 praktijkvoorbeeld de score opgemaakt.

Praktijkvoorbeelden van de herbestemming van zorgvastgoed naar een woonfunctie zien we nog slechts beperkt voorbij komen. Eén van de redenen is dat de markt beperkt is. Vaak zijn het slechts studenten, starters of arbeidsmigranten die redelijkerwijs als doelgroep kunnen dienen. Denk bijvoorbeeld aan het Haagse The Student Hotel waarbij een verzorgingshuis is herstemd en is verbouwd tot woonhotel voor buitenlandse studenten.

Herbestemmen vastgoed
Een ander knelpunt, waar wij als advocaten dagelijks mee werken, is de complexe regelgeving die een snelle – en dus financieel interessante – herontwikkeling kan bemoeilijken. Herbestemmen kost tijd en dus geld en dan is er ook nog eens het bekende puntensysteem dat een maximale huurprijs voorschrijft. De potentiële inkomsten zijn hierdoor vaak te laag. Dat vereist creativiteit. Om maar bij hetzelfde voorbeeld te blijven: ook het Haagse The Student Hotel had hier mee te maken. Zij hebben dit echter opgelost door gebruik te maken van een hotelvergunning. Dan geldt namelijk niet het puntensysteem en geldt geen maximale huurprijs. Ook wordt hiermee de verhuurdersheffing ontweken. Dat is goed voor het rendement en geeft vrijheid om te innoveren.

Duidelijk is dus dat ook op het eerste gezicht moeilijk projecten rendabel kunnen zijn. Ondernemerschap loont en kan floreren wanneer creatief wordt gestoeid met de juridische (on)mogelijkheden.

Een blog van Menno de Wijs, advocaat bij De Clercq Advocaten Notarissen. 



Reacties


Laatste nieuws