Blog: Ook voor het aanvragen van subsidie geldt: hoe eerder, hoe beter!

Op tijd starten met een subsidieaanvraag levert veel geld op. Er kan dan beter worden ingespeeld op de verschillende mogelijkheden. En waarom wachten met het inschakelen van een adviseur, als deze op no cure, no pay basis werkt? Alleen het resultaat telt, niet de uren. 

Meer voordeel door samen slim ontwerpen
Vaak wordt een subsidie-adviseur relatief laat betrokken bij een project: de aannemer heeft de opdracht al gekregen, de installateur is al bezig en de materialen zijn besteld. Ontwerpuitgangspunten liggen vast en kunnen niet meer worden gewijzigd. Als in een eerder stadium om advies wordt gevraagd, dan kan het ontwerp beter worden afgestemd op de subsidieregels. Bijvoorbeeld door rekening te houden met de eisen van een BREEAM certificaat of een ander duurzaam bouwen label. De hogere subsidie die hieruit volgt, overschrijdt vaak twee of drie keer de benodigde meerinvestering. Best de moeite waard om over na te denken. 

Complexe contractstructuren & deadline subsidie aanvraag
Nieuwe bouworganisatievormen vragen ook om alertheid in de startfase van een project. Zo krijgt een opdrachtnemer van een design & build contract niet alleen de verantwoordelijkheid over de realisatie, maar ook over (een deel van) het ontwerp. Op basis van deze opdracht moet de aanvraag al worden ingediend. Of denk aan een situatie waarbij een belegger al in een vroeg stadium afspraken maakt met de ontwikkelaar, voordat er een aannemer in beeld is. Als de technische specificaties op dat moment bekend zijn, dan moet ook de subsidieaanvraag al worden ingediend. 

Subsidietenders slim inplannen
De laatste reden voor een goede timing van het subsidietraject is het meest voor de hand liggend: sommige regelingen hebben maar één keer per jaar een deadline of een tender. Dit geldt vooral bij subsidie voor monumenten of zonnepanelen. Zo werd ik recent (in mei) betrokken bij een herontwikkeling van een monument, die al even speelde. Een gemiste kans was de subsidie voor monumenten onderhoud, welke net in maart is gesloten. Ook hierbij kan het tijdig inschakelen van een subsidie-adviseur veel (gevonden) geld opleveren. 

Subsidieregelingen zijn er niet voor niets. Europese fondsen, de Nederlandse overheid, de provincie, uiteindelijk hebben ze allemaal hetzelfde doel: een win-win situatie creëren. Voordeel voor de maatschappij én voordeel voor u. Maak er dus optimaal gebruik van door op tijd te overleggen met een subsidie-adviseur.   

Een contract laat u toch ook vooraf controleren…
Twijfelt u nog? Vergelijk het dan eens met het volgende. Een advocaat kan helpen om een goed contract op te stellen, zodat u zeker weet dat de uitgangspunten kloppen. Eenmaal voor de rechter heeft de advocaat daar geen invloed meer op. Ditzelfde is van toepassing voor een subsidie-adviseur, juist in de beginfase van een project is zijn toegevoegde waarde groot. Gelukkig is er ook een belangrijk verschil: de advocaat rekent al zijn uren, een subsidie-adviseur met zelfvertrouwen alleen een percentage van het resultaat. 

Mitchell Gmelich

Linkedin: nl.linkedin.com/in/mitchellgmelich/

Van Draeckeburgh: www.vdsf.nl 

Mail: mg@vdsf.nl



Reacties


Laatste nieuws