Huisvestingslasten Londen West End ruim 4,5 keer hoger dan op Zuidas

Ook al zijn de kantoorhuren op de Amsterdamse Zuidas vorig jaar met 1,4% gestegen, afgezet tegen de wereldwijde gemiddelde huurstijging van 7% op de duurste kantorenlocaties, is de Zuidas relatief goedkoper geworden. Om die reden is de Zuidas met totale huisvestingslasten van € 512 per m² zes plaatsen – van positie 22 naar 28 -  gezakt op de lijst duurste kantoorlocaties van C&W.  

Londens West End is voor het derde opeenvolgende jaar de duurste kantorenmarkt ter wereld en laat daarmee Hongkong achter zich als nummer twee. Dit blijkt uit het vandaag gepubliceerde onderzoek: Office Space Across the World, de jaarlijkse wereldranglijst van Cushman & Wakefield. De tophuren in het West End zijn het afgelopen jaar met 4,6 procent gestegen, maar liggen nog altijd 13 procent onder het topniveau van 2007. Vanwege het beperkte aanbod en de verwachte oplevering van nieuwbouw in 2015, zullen er naar verwachting ook dit jaar wel verdere huurstijgingen plaatsvinden.

Michiel Boonen, Senior Researcher Cushman & Wakefield Nederland: “Hoewel de tophuurprijs op de Amsterdamse Zuidas licht steeg, daalde de Zuidas op de internationale ladder van duurste kantoorlocaties. De stijging van de tophuren met 1,4 procent bleef achter op die van kantorenmarkten in andere metropolen. Met een tophuurprijs van €370 per m² VVO  per jaar en totale huisvestingslasten van €512 per m² BVO per jaar, blijft de Amsterdamse Zuidas een zeer aantrekkelijke locatie voor internationale kantoorgebruikers. Ook voor 2015 verwachten wij dat de huurprijzen hier slechts gering zullen stijgen als gevolg van de geplande uitbreidingen van de kantorenvoorraad.”

High lights van het onderzoek

  • Londen (huisvestingslasten €2344 per m2 per jaar) en Hongkong (€1636 per m2 per jaar, op foto) prolongeren hun positie op respectievelijk de eerste en tweede positie
  • New York (€1162) stijgt twee plaatsen naar derde positie
  • Amsterdam wordt relatief goedkoper en zakt naar positie 28
  • Wereldwijd stegen de huurprijzen in 2014 met 7 procent, Amsterdamse Zuidas steeg met 1,4 procent



Reacties


Laatste nieuws