Winkelhuren buiten de topsteden dalen fors + rapport

De Amsterdamse winkelstraten Kalverstaat en P.C. Hooftstraat lijken tot de weinige winkelstraten in Nederland te horen die zich aan het negatieve segment in de Nederlandse winkelmarkt weten te onttrekken, zo blijkt uit het vandaag gepubliceerde rapport “Main Streets Across the World” van internationaal vastgoedadviseur Cushman & Wakefield.

De twee winkelstraten lieten stabiele huurprijsniveaus zien in de afgelopen twaalf maanden, terwijl huurprijzen in onder meer Den Haag, Rotterdam en Eindhoven in dezelfde periode onder neerwaartse druk stonden. “In de top 20 steden van Nederland zien we op dit moment dat de tophuurprijzen nog vrij stabiel blijven, hoewel in deze steden zelfs op de van oudsher top A1 locaties sprake is van een polarisatie tussen de absolute top en de rest van de winkelstraat”, aldus Michiel Boonen, senior consultant bij de vastgoedadviseur.

Krimpend kernwinkelgebied
“Buiten deze topsteden dalen huurprijzen fors, gedreven door de afgenomen vraag van retailers en de toegenomen leegstand. Hoewel wij niet verwachten dat de fysieke winkel volledig zal gaan verdwijnen, blijkt de interesse van retailers in kleinere steden zeer beperkt, waardoor het kernwinkelgebied in dergelijke steden fors zal krimpen in de komende jaren. Dit leidt automatisch tot een neerwaartse bijstelling van huurprijzen, soms wel met meer dan 10%”, aldus Boonen. 

In internationaal perspectief valt Nederland enigszins uit de toon bij de globaal herstellende winkelmarkt. Uit het onderzoek van Cushman & Wakefield blijkt dat 277 van de 330 onderzochte locaties een stabiele huurprijs of een huurgroei lieten noteren in de afgelopen twaalf maanden. Geografisch deed Amerika het als continent het best, met een huurgroei van 5,8%. Azië en Australië volgden met een gemiddelde groei van 3,6%, terwijl Europa, het Midden Oosten en Afrika het beduidend minder goed deden met een gemiddelde groei van slechts 1,3%. Deze groei werd sterk geremd door de forse neerwaartse correctie van huurprijzen in het Midden-Oosten van 7,1%.

New York blijft het duurst 
De duurste locatie ter wereld, North Fifth Avenue in New York, heeft omgerekend een huurprijs van bijna €30.000 per m². Dat is ruim tien keer zo hoog als de tophuurprijs op de Amsterdamse Kalverstraat, aldus de onderzoekers. Binnen Europa is de Champs Elysées de duurste locatie. Winkelruimte aan deze straat kost zo´n €13.250 per m² per jaar, nog altijd 4,5 keer zoveel als een standaard unit op de Kalverstraat.

Over de mogelijke invloed van online verkopen op de ontwikkeling van huurprijzen zegt Boonen: “Het is niet aantoonbaar dat verkopen via internet daadwerkelijk al een drukkend effect op de huurprijzen hebben gehad. Wij zien echter wel dat retailers, voornamelijk internationale, steeds vaker een strategie hebben om op een beperkt aantal toplocaties een winkel te openen. Doorgaans verwachten deze retailers dat consumenten bereid zijn naar één van deze flagship stores te komen, of hun inkopen via internet zullen doen. Wij verwachten dat deze tweedeling tussen de beste locaties en kleinere steden, die internationaal overigens ook zichtbaar is, in de komende jaren alleen maar verder door zal zetten.”

Klik HIER voor het volledige rapport van C&W.



Reacties


Laatste nieuws