Pre-assessmenttool (rekenmodel) Breeam-NL Nieuwbouw

BOAG Advies en Management heeft een pre-assessmenttool volgens de Breeam-NL systematiek ontwikkeld..

In de praktijk blijkt vaak dat duurzaamheid een grotere investering aan de start van een project betekent, maar dat op den duur de opdrachtgever hiervan profijt heeft. Steeds meer opdrachtgevers willen een gebouw labellen / certificeren om de buitenwereld te laten zien dat ze duurzaam en maatschappelijk verantwoord ondernemen.

De pre-assessmenttool van BOAG is ontwikkeld om al bij de start van een project alle extra kosten, die gemoeid zijn met de labeling van Breeam-NL nieuwbouw, in kaart te brengen. De extra kosten die in kaart worden gebracht betreffen de directe kosten, zowel bouwkundig als installatietechnisch, expertkosten, assessorkosten, certificeringskosten en registratie bij de Dutch Green Building Council (DGBC).

De pre-assessmenttool heeft als uitgangspunt het bouwbesluit. Dit houdt in dat standaard de extra kosten voor Breeam-NL credits berekend worden ten opzichte van het geldende bouwbesluit. Wanneer de opdrachtgever in het bezit is van een Programma van Eisen (PvE), kan deze in de pre-assessmenttool ook als standaard dienen. De extra kosten voor Breeam-NL worden dan in de tool niet weergegeven ten opzichte van het bouwbesluit, maar ten opzichte van het PvE van de opdrachtgever. Deze kosten zouden immers al in het beschikbare budget voor het project zitten en zouden dan dubbel worden meegenomen. Wanneer blijkt dat het gewenste Breeam-NL labelniveau nog niet behaald wordt, of wanneer de opdrachtgever een hoger Breeam-NL labelniveau wil behalen als wat het project nu behaalt, is er binnen de tool de mogelijkheid om de opdrachtgever een indicatie te geven van extra te treffen maatregelen en de hierbij horende extra kosten.

De kosten, die de basis vormen in de pre-assessmenttool, zijn alle van tevoren bepaald. Dit is gebeurd op basis van budgettering. Binnen de tool worden geen specifieke ontwerpkeuzes gemaakt, waardoor het ontwerpteam tijdens de uitwerking van het project alle ontwerpvrijheid behoudt om keuzes te maken. Wanneer er projectspecifieke gebouwkenmerken bekend zijn of wanneer er al een ontwerp op tafel ligt, vormt dit de basis voor de tool. Een aantal gebouwkenmerken kunnen ervoor zorgen dat er een nauwkeurige inschatting kan worden gemaakt. Een simpel voorbeeld hiervan is te geven aan de hand van de Breeam-NL credit ‘Tegengaan lichthinder’ (HEA 3). Om deze credit te behalen moet er in alle verblijfsruimten lichtwering worden toegepast. De pre-assessmenttool gaat dan uit van de gevelopeningen in het project, zodat er niet meer lichtwering kan worden toegepast als er gevelopeningen zijn.

Een voordeel van de pre-assessmenttool is dat er vooraf gekeken is naar de kosten van alle credits. Dit biedt de mogelijkheid, om naast de voorkeur voor bepaalde duurzame oplossingen, ook  keuzes en afwegingen te maken op basis van extra investering. Dit geeft de opdrachtgever snel inzicht in de bandbreedte die ontstaat door te sturen op budget of te sturen op zijn voorkeur. De tool zorgt voor een goed beeld van de diverse kosten en zo wordt met de tool al snel duidelijk dat bouwkundige oplossingen fors goedkoper zijn dan installatietechnische oplossingen. 

Naast de extra kosten, die de pre-assessmenttool in kaart brengt, wordt ook in beeld gebracht welke bewijslasten er per credit moeten worden aangeleverd om de credit ook daadwerkelijk te behalen. Dit in combinatie met wie deze bewijslasten moet aanleveren binnen het ontwerpteam en in welke fase van het project er gestart moet worden om bewijslast op te stellen, zorgt ervoor dat de tool een overzichtelijke leidraad biedt in het voorbereidingsproces.

Met de pre-assessmenttool van BOAG heeft u bij de start van uw project direct inzicht in de mogelijkheden van het behalen van een gewenst Breeam-NL labelniveau. De mogelijkheden van het behalen van een Breeam-NL labelniveau en de kosten die de mogelijkheden met zich meebrengen, maakt dat er op basis van kosten een keuze gemaakt kan worden. Ook biedt de pre-assessmenttool van BOAG u een goed startdocument voor het ontwerpteam door inzichtelijk te maken welke bewijslasten er door wie op welk moment aangeleverd moeten worden op basis van de Breeam-NL systematiek.

Voor meer informatie of een vrijblijvend persoonlijk gesprek kunt u contact opnemen met Rob van der Heiden RKN, e-mail robvanderheiden@boag.com of ing. Annemieke de Valk e-mail annemiekedevalk@boag.com, tel.nr. 010 - 209 35 35.



Reacties


Laatste nieuws