Gezamenlijke aanpak kantorenleegstand in Overijssel

De strijd aangaan tegen kantorenleegstand. Dat is de niet geringe uitdaging die drie daadkrachtige partners oppakken in de regio Zwolle. De gemeente Zwolle, de provincie Overijssel en de Herstructureringsmaatschappij Overijssel (HMO) zetten zich de komende periode gezamenlijk in om, samen met andere belanghebbenden, de leegstand effectief tegen te gaan.

Het uitzicht vanaf kantoortoren 'De Stoel', op een prominente plek langs snelweg A28 is Zwolle, is indrukwekkend. Aan de ene kant de IJssel, aan de andere kant de Overijsselse hoofdstad. Zwolle staat al jarenlang in de top 5 van de economisch sterkste gemeenten van Nederland. De stad is bovendien, en niet toevallig, het kloppende hart van een bloeiende regio. Toch kent ook Zwolle veel leegstand.

Landelijk gemiddelde
Wethouder Economische Zaken René de Heer draait er niet omheen: "De kantorenleegstand is ook in Zwolle een probleem. Het gaat in onze stad om zo'n 135.000 m2, zeg 19%, ongeveer het landelijk gemiddelde." De wethouder is er de persoon niet naar om zich neer te leggen bij middelmaat: "Daarom zetten we ons al langere tijd in om slimme maatwerkoplossingen te bedenken."

Partners
In Eddy van Hijum, gedeputeerde Economie van de provincie Overijssel, vindt de wethouder iemand met een vergelijkbare hands-onmentaliteit. Van Hijum: "In de vijf grote steden van Overijssel – naast Zwolle ook Almelo, Deventer, Enschede en Hengelo - zitten we wat betreft die leegstand iets onder het gemiddelde. Wil je daar iets aan doen, moet je je belangrijke partners aan boord hebben. In dit deel van Nederland zijn we goed in het snel organiseren van een integrale aanpak. Dat gaan we dus doen."

Ruimtelijke vraagstukken aanpakken
Het is geen toeval dat Zwolle is gekozen als stad waar de komende periode volop ingezet wordt op het tackelen van de problematiek. Net zomin als het toeval is dat gemeente en provincie de HMO betrekken bij de aanpak. Directeur Han Wiendels van de HMO benadrukt dat zijn organisatie veel ervaring heeft met het interactief en creatief aanpakken van ruimtelijke vraagstukken. HMO is een private partij waarvan de provincie enig aandeelhouder is. De organisatie levert kennis en kapitaal aan gebiedsontwikkelingen in Overijssel.

Het Zwolse model
Wat zijn de uitgangspunten van het 'Zwolse model'? De Heer en Van Hijum benadrukken dat er vooral ruimte wordt geboden aan belanghebbenden – ondernemers, eigenaren, beleggers – om in actie te komen. Zo'n integrale aanpak gedijt in dit deel van het land, leert de ervaring. Een andere component is 'stedelijk herverkavelen'. De gedachte is simpel: zorg dat je vraag en aanbod in beeld hebt, zodat je slim je kantoorruimte vult of vrijspeelt. Een goed voorbeeld daarvan is de wijze waarop in Zwolle volgend jaar het Politiedienstencentrum een plek vindt in de Spoorzone. Door samenwerking tussen bestaande huurders, eigenaar en de Nationale Politie is hier snel passende kantoorruimte georganiseerd.

Zwolle combineert dat met het 'branden' van specifieke kantoorlocaties in de stad. Rondom het station wordt ingezet op een concentratie van rijksdiensten, bij het nieuwe Isalaziekenhuis ligt het accent op zorg. Andere clusters voorzien in transformatie naar wonen of het faciliteren van (inter)nationale werkgevers.

Haalbare doelen
Wethouder De Heer: "We vinden twee dingen belangrijk: onze inzet moet realistisch zijn en we moeten niet meteen alle oplossingen voorschrijven. Ik denk dat onze doelen haalbaar zijn, zo lopen we er niet voor weg om (geplande) kantoormeters uit de markt te nemen. En ik denk ook dat we gezamenlijk oplossingen kunnen realiseren die letterlijk en figuurlijk constructiever zijn." Van Hijum vult aan: "Oplossingen die niet alleen in Overijssel soelaas bieden, maar ook elders in het land bruikbaar zijn. Die ambitie geen we niet uit de weg."

Rondetafelgesprek
De aanpak die Zwolle, Overijssel en de HMO voorstaan staat centraal tijdens een openbaar rondetafelgesprek op donderdag 24 september. Tijdens de bijeenkomst, in kantoortoren De Stoel aan Grote Voort 291-293 in Zwolle (foto), wordt op dynamische wijze geschetst hoe het 'Zwolse model' oplossingen kan bieden, onder meer door stedelijke herverkaveling en transformatie. Aan het woord komen onder meer de heer Wiendels, Van Hijum en De Heer.

Programma
Het programma start om 13.15 uur met de inloop, waarna van 13.45 tot 14.30 uur het Rondetafelgesprek plaatsvindt onder leiding van middagvoorzitter Martin Steenbeke (journalist RTV Oost) en side-kick Annemarie Zandvliet (Head Marketing & Sales GDF Suez). Om 14:30 uur is het dan tijd voor de ondertekening van het convenant en aansluitend is er een netwerkborrel in het Vastgoedcafé.

Wilt u er ook bij zijn? Deelname is gratis! U kunt zich hier aanmelden voor deze middag. 

Dit artikel is een bijdrage van de gemeente Zwolle. 



Reacties


Laatste nieuws