Afgelopen maanden is de hypotheekrente harder gedaald dan de spaarrente

De hypotheekrente daalt gemiddeld sneller dan de spaarrente. In de afgelopen twaalf maanden zijn beide rentes gedaald; de spaarrente met 30 basispunten en de hypotheekrente met 60 basispunten. Dat maakt de Nederlandsche Bank bekend.

In mei dit jaar kregen Nederlandse huishoudens een rente van gemiddeld 1,04% op hun opneembare spaargeld. Op nieuw afgesloten hypotheken moest gemiddeld 2,83% worden betaald. Ten opzichte van april is de spaarrente in mei met 2 basispunten gedaald en de hypotheekrente met 11 basispunten.

Spaargeld
Nederlandse huishoudens hadden in mei bijna €300 miljard aan opneembaar spaargeld tegen een gemiddelde spaarrente van 1,04%. De afname van de spaarrente hangt waarschijnlijk samen met de afgenomen vraag van banken naar financiering, het nog steeds grote aanbod van spaargeld en de relatief lage kosten van andere vormen van financiering op de geldmarkt.

Ook de spaarrente op het vaststaand spaargeld is afgenomen. Huishoudens hebben ruim €50 miljard aan vaststaand spaargeld. Op het spaargeld dat in mei werd vastgezet, werd een rente van gemiddeld 1,88% vergoed.

Hypotheken
De omvang van de hypotheken van Nederlandse huishoudens bij banken bedroeg in mei bijna €520 miljard. Hierover wordt gemiddeld 4,16% rente betaald, veel minder dan de rente op opneembaar spaargeld. Dit komt doordat huishoudens hun rente vaak voor langere tijd vastzetten.

De rente over nieuwe hypotheken werd verlaagd naar gemiddeld 2,83%. Doordat deze verlaging gedurende de afgelopen twaalf maanden sterker was dan de verlaging van de spaarrente, neemt het verschil langzaam af. Het verschil bedroeg in mei zo'n 180 basispunten.



Reacties


Laatste nieuws