Centraal Beheer Achmea: ‘Door gevaarlijke gekken omringd’

De Nederlandse schrijver Willem Frederik Hermans had een nogal, laten we zeggen, zwart wereldbeeld dat zich onder ander uitte in stellingen zoals de titel van dit artikel. Als ondernemer bent u natuurlijk heel wat positiever ingesteld en ziet u meer kansen dan bedreigingen. Toch zult u ook wel eens het gevoel hebben dat de wereld louter lijkt te bestaan uit gevaarlijke gekken wanneer u wordt geplaagd door wanbetalers, faillissementen of frauderende medewerkers. U zult zich afvragen: kan ik me hier niet tegen verzekeren?

Want risico's lopen hoort weliswaar bij het ondernemerschap. Toch wilt u de continuïteit van uw onderneming waarborgen, om maar eens wat te noemen. De vraag is dus: welke risico's wilt en kunt u wel en welke niet verzekeren? En: hoe maakt u die afweging? Centraal Beheer Achmea heeft als verzekeraar dagelijks met die vragen te maken en deelt haar kennis op dat gebied graag met u. De verzekeraar uit Apeldoorn heeft daarom het boekje 'Omgaan met onverzekerbare risico's' samengesteld. Zakelijk directeur Jack Hommel van Centraal Beheer Achmea stelt: "Dit biedt een helpende hand door onverzekerbare risico's te belichten en handvatten aan te reiken om ermee om te gaan." Mooi gezegd, maar wat betekent dat nou precies voor u als ondernemer in het dagelijkse leven?

Het begint met risicomanagement
Niet alles is verzekerbaar. Dat klinkt wellicht een beetje raar uit de mond van een verzekeraar, maar toch is dat het uitgangspunt van Omgaan met onverzekerbare risico's. Want je kunt je nu eenmaal niet tegen alles indekken. Dan hebben we het niet alleen over natuurrampen als gevolg van klimaatveranderingen, terreur en oorlogen, maar ook over veranderende regelgeving of, heel actueel, imagoschade door sociale media. Vandaar ook dat er in het boekje uitgebreid wordt ingegaan op onverzekerbare risico's en belangrijke aspecten van uw risicobewustzijn: vermijden, verminderen, overdragen of zelf dragen. De belangrijkste onverzekerbare risico's worden op een rijtje gezet, waarbij onder andere het 7S-model van McKinsey wordt gebruikt. Dit is van oorsprong een organisatiemodel, maar is ook toepasbaar op effectief risicomanagement. Bedrijfsrisico's kunnen ermee zichtbaar worden gemaakt, waarna maatregelen getroffen kunnen worden om deze risico's te voorkomen, te verminderen, zelf te dragen of te verzekeren.

Dagelijks ondernemersleven
Tot slot nog even over risico's in het dagelijkse ondernemersleven. In Omgaan met onverzekerbare risico's komen ook 7 ondernemers aan het woord die vertellen hoe zij, soms door schade en schande wijs geworden, in hun bedrijven omgaan met het fenomeen risico. Misschien dat hun praktijkverhalen voor u de inspiratie vormen om risicomanagement als vast onderdeel in uw bedrijfsstrategie te implementeren.

PROVADA
Op de komende PROVADA is Centraal Beheer Achmea aanwezig in Hal 11, standnummer 32, om met u van gedachten te wisselen over risicomanagement in uw bedrijf. Vanzelfsprekend presenteren wij u dan ook graag Omgaan met onverzekerbare risico's.

Een artikel van Centraal Beheer Achmea.



Reacties


Laatste nieuws