Rietmolen geeft herbestemming aan leegstaande voetbalkantine en wint prijs

De landelijke wedstrijd 'Kern met Pit' bekijkt wie het beste leefbaarheidsproject van Nederland heeft gerealiseerd en hoe duurzaam, origineel en innovatief deze is. Zaterdag was de finale in Utrecht en de Stichting Gemeenschap Rietmolen ging met de trofee De Gouden Pit en €3000,- naar huis. In het Achterhoekse dorp hebben bewoners de bibliotheek gecombineerd met een jeugdhonk en hiermee een leegstaande voetbalkantine een herbestemming gegeven.

Rietmolen had al de wedstrijd 'Kern met Pit in Gelderland' gewonnen en heeft nu dus ook de landelijke titel op zak. De Gouden Pit is een jaarlijkse prijs van de Koninklijke Nederlandsche Heidemaatschappij. De vakjury van de landelijke finale liet Rietmolen winnen vanwege de energie en de creativiteit waarmee de inwoners het project tot stand hebben gebracht. Ook bij de internetverkiezing ging het overgrote deel van de stemmen naar Rietmolen.

Het complex
Vastgoedjournaal sprak over het winnen van deze prijs met Ludo Doove, projectcoördinator van Stichting Gemeenschap Rietmolen. Hij zegt hierover: "Rietmolen is een klein kerkdorp met ongeveer 1100 inwoners. In 2011 werd een volledig nieuwe sportaccommodatie geopend met voorzieningen voor tennis, voetbal en volleybal. Dit geweldige complex van €1,3 miljoen kon in zo'n kleine kern alleen maar gerealiseerd worden door de inzet van enorm veel vrijwilligers."

Hij vervolgt: "Na de realisatie van de nieuwbouw bleef de oude voetbalkantine leegstaan. Op zich een redelijk gebouwtje met een oppervlakte van zo'n 100 m2. Het bestuur was voornemens dit gebouw af te breken omdat het geen bestemming meer had. Maar toen eind 2011 de bibliobus uit het dorp verdween en het creeëren van een jeugdhonk nog steeds op het wensenlijstje stond, hebben we als dorpsbelangengroep een projectplan geschreven ter realisatie van een jeugdhonk in combinatie met een bibliotheek."

Vrijwilligers
Hoe heeft Rietmolen dit voor elkaar gekregen? Doove: "We hebben de leegstaande voetbalkantine middels fondsenwerving en een bescheiden bijdrage van de gemeente met een begroting van zo'n €80.000 kunnen ombouwen tot wat het nu is. De werkzaamheden zijn voor 75% uitgevoerd door onze vrijwilligers."

De bibliotheek was in eerste instantie voornamelijk bedoeld voor de basisschooljeugd en het jeugdhonk voor jongeren van 12 tot 16 jaar. Maar inmiddels maken er ook al andere doelgroepen gebruik van het pand. Een mooi voorbeeld hoe een dorp met behulp van vrijwilligers leegstand kan voorkomen en wensen kan laten uitkomen.

Zoals de voormalige kantine nu is ...        En hoe het was ...  



Reacties


Laatste nieuws