Helft winkelketens zag huurprijs in afgelopen jaar dalen

In 2014 zag de helft van de winkelketens zijn huurprijs dalen. Voor komend jaar verwacht 44 procent dat de huur nog verder naar beneden gaat. Dat blijkt uit het Eindejaarsonderzoek van RetailTrends en Q&A Research onder 130 retailers, waarvan de resultaten in het januarinummer van RetailTrends verschijnen.

Een ruime meerderheid van de retailers in ons land verwacht dit jaar meer winst te boeken in vergelijking met afgelopen kalenderjaar. 57 procent van de ketens is positief gestemd, tegenover 64 procent van de zelfstandigen. Het optimisme over de winstcijfers heeft niet alleen te maken met marge- en omzetontwikkelingen, maar vooral met lagere kosten op het gebied van winkelhuren.

Vooral non-foodretailers profiteerden in 2014 van een dalende huur. Bijna veertig procent kreeg te maken met lagere winkelhuren, tegenover veertien procent van de foodretailers. Dat beeld houdt komend jaar stand. Ruim dertig procent van de non-foodretailers verwacht opnieuw een huurdaling, terwijl dat binnen de foodbranche veertien procent is.

Van de zelfstandigen verwacht 61 procent dat de huurprijs voor hun winkelpand komend jaar gelijk blijft aan 2014. Blijkbaar kunnen ze geen vuist maken zoals ketens dat wel kunnen, analyseert managing director Frank Quix van Q&A. 

Op 17 maart komt de vastgoedsector samen met de retailers in Clicks en Bricks in Retail Congres, meld u hiervoor aan. 



Reacties


Laatste nieuws