BREEAM-NL voor Dummies: ‘Voor mij graag een kantoor met weinig vluchtorganische stoffen’

BREEAM-NL Nieuwbouw en Renovatie is in Nederland hét keurmerk om de duurzaamheidsprestatie van nieuwe gebouwen te bepalen. Gebouwen worden beoordeeld op een negental onderdelen: Management, Gezondheid, Energie, Transport, Water, Materialen, Afval, Landgebruik & Ecologie en Vervuiling. Deze categorieën zijn weer opgebouwd uit verschillende credits. De scores op de verschillende onderdelen leiden uiteindelijk tot een totaalscore, uitgedrukt in sterren (1 t/m 5 sterren). De rubriek BREEAM-NL voor Dummies behandelt deze credits. Deze keer uitgelicht in de categorie Gezondheid: HEA 9: de emissie van vluchtorganische stoffen. 

Weleens bij stilgestaan dat het tapijt op de grond, de verf aan de muur en de afwerkingsmaterialen in het gebouw zogenaamde vluchtorganische stoffen uitstoten? Deze stoffen zijn gerelateerd aan verschillende milieuproblemen, waaronder klimaatverandering, smog en verzuring. Niet altijd gezond, zeker niet wanneer het om hoge concentraties gaat. Met de credit HEA9 wordt de gezonde kwaliteit van de binnenlucht bevorderd. Er kan 1 BREEAM-NL punt mee worden verdiend.

De uitstoot van plafondtegels
Het punt is binnen wanneer de afwerkings- en bouwmaterialen die in het gebouw worden gebruikt een lage emissie van schadelijke, ‘vluchtige organische verbindingen’ kennen. Hier zijn vaste meetmethodes voor, maar de maximale uitstoot verschilt weer per materiaalsoort. Bijvoorbeeld, de uitstoot van hout is anders dan die van plafondtegels.

Nieuwe regels
Onlangs is de beoordelingsrichtlijn BREEAM-NL Nieuwbouw vernieuwd: BREEAM-NL Nieuwbouw en Renovatie 2014 is vanaf september 2014 operationeel. Daarmee is deze credit ook gebruiksvriendelijker geworden. Voorheen was het nog zo dat een lage emissie van vluchtorganische stoffen al van tevoren moest worden aangetoond. Dit zorgde voor best wel wat administratie en het verzamelen van bewijslast. Nu kun je dit ook doen als het gebouw is opgeleverd. Je kunt dus de werkelijke waardes in het gebouw meten. Makkelijker, want dan ligt de vloerbedekking er al en zijn de plafondplaten ook al gemonteerd. 

Toolbox
Wilt u weten wat de invloed is van vluchtorganische stoffen op de BREEAM-NL score? Gebruik dan de Nieuwbouw Toolbox.



Reacties


Laatste nieuws