Wetsvoorstel vastgoedaandelentransacties ten positieve aangepast

In maart dit jaar kregen belangstellenden de mogelijkheid om te reageren op het wetsvoorstel vastgoedaandelentransacties, dat ter consultatie werd aangeboden door het door het Ministerie van Financiën. Naar aanleiding van de reacties zijn tegemoetkomingen aangekondigd. Susan Raaijmakers, partner en vastgoedfiscalist bij Taxand, licht het toe.

Staatssecretaris Van Rij heeft in een kamerbrief van 23 juni jl. aangekondigd het wetsvoorstel naar aanleiding van de internetconsultatie aan te passen. De vastgoedsector heeft onder andere middels de internetconsultatie laten weten de wens tot “constructiebestrijding” te begrijpen, maar plaatst twee kanttekeningen:

  1. overmatige heffing ('overkill'); en
  2. ontbreken van overgangsrecht.

Volgens de sector leidt dit tot negatieve gevolgen voor nieuwbouwprojecten, waaronder nieuwbouw van huurwoningen.

Waar ging het wetsvoorstel ook alweer over?
Met het wetsvoorstel vastgoedaandelentransacties is de samenloopvrijstelling (in de overdrachtsbelasting) niet meer van toepassing als een nieuwe onroerende zaak of bouwterrein via een rechtspersoon wordt overgedragen en sprake is van een zogenoemde artikel 4 WBR vennootschap (onroerendezaakrechtspersoon). Hierdoor is er 10,4 procent overdrachtsbelasting verschuldigd door de verkrijger van de aandelen.

In de huidige situatie kan een vastgoedtransactie van een nieuwe onroerende zaak of een bouwterrein via een aandelentransactie plaatsvinden zonder heffing van overdrachtsbelasting en btw. Terwijl bij een stenentransactie van een nieuwe onroerende zaak of bouwterrein, btw verschuldigd is over die transactie.

Dit wordt door het kabinet gezien als een belastingbesparende constructie. Vandaar het wetsvoorstel. Gelukkig erkent de staatssecretaris de kanttekeningen van de vastgoedsector en komt hij de sector tegemoet met de volgende aanpassingen:

  • overgangsrecht voor lopende projecten tot 2030. Intentieverklaring op het moment van indiening van het wetsvoorstel is voldoende;
  • wel toepassing samenloopvrijstelling voor vastgoed dat met btw wordt verhuurd (ten minste 90%). Immers geen belastingbesparende constructie; en
  • een nieuw tarief van 4 procent OVB op aandelentransacties met nieuw OG.

Goed nieuws dus en fijn dat de vastgoedsector hierin is gehoord. 

 



Reacties


Laatste nieuws