Wetgeving moet einde maken aan onfrisse huizenhandel

Particulieren kunnen straks via internet een bod doen op een huis dat gedwongen wordt geveild. Dat moet niet alleen de mogelijkheden voor deze kooplustigen vergroten, maar er ook toe leiden dat minder huizen (ver) beneden de marktwaarde worden verkocht. Nu houden handelaren de prijs vaak laag.

Dat staat in een plan van minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie). Hij stuurde het wetsvoorstel donderdag naar de Tweede Kamer.

De laatste jaren krijgen de executieveilingen in het gehele land flinke kritiek. Woningmarktdeskundigen noemen de gang van zaken rond die gedwongen verkopen uiterst schimmig. Intimidatie is aan de orde van de dag en particulieren worden geweerd uit de rokerige achterkamertjes waar de veilingen meestal plaatsvinden.

Banken proberen grip op de zaak te houden door makelaars in te huren om naar veilingen te gaan om de prijs op te drijven. Dat is ook riskant want als de stroman te hoog biedt en er niet afgemijnd wordt, wordt de bank zelf eigenaar van het pand dat onder de hamer is.

De door de banken ingehuurde makelaars en incassobureaus willen anoniem blijven uit angst voor herkenning en mogelijke represailles van de handelaren. "De prijsafspraken worden gemaakt over de rug van mensen die toch al aan de grond zitten. Het is goed dat er een mogelijkheid komt voor particulieren om online mee te bieden. Daarmee worden de malafide handelaren buitenspel gezet.”

De NMa heeft het vizier op de ‘beroepsgroep’ gericht. Als foute handelaren schuldig worden bevonden aan het bekonkelen van illegale prijsafspraken kunnen gedupeerde woningverkopers echter fluiten naar mogelijke schadevergoeding. "Het is heel erg spijtig dat deze criminelen munt slaan uit het leed van mensen die hun huis onder dwang van de bank hebben moeten verkopen. Maar gedane zaken nemen nou eenmaal geen keer.”

Huizenveiling moet geaccepteerd verkoopkanaal worden

De brancheorganisatie van notarissen (KNB) is verheugd dat de minister een wetsvoorstel heeft ingediend om de executieveilingen beter te regelen “De KNB pleit hier als sinds 2005 voor.”  Volgens makelaars doen sommige notarissen nu te weinig moeite om de executiewoningen voor een realistische prijs te verkopen. 

Vereniging Eigen Huis pleit ook al jaren voor wetgeving: "In het buitenland zijn huizenveilingen net kunstveilingen. Daar hebben ze voor de bieders iets gezelligs. In Nederland is het imago helaas besmet."

De brancheorganisatie van notarissen (KNB) is verheugd dat de minister een wetsvoorstel heeft ingediend om de executieveilingen beter te regelen. “De KNB pleit hier als sinds 2005 voor.”

Volgens makelaars en notarissen is het met de dalende huizenprijzen tegenwoordig heel lastig om te bepalen wat een eerlijke marktprijs is. "De hoogte van een hypotheek dat op het onderpand rust, is anno 2012 geen leidraad meer”, aldus kandidaat-notaris Germaine van Grevelingen, “Als de veiling een geaccepteerd verkoopkanaal wordt, dan gaan de prijzen omhoog en verdwijnen de foute handelaren vanzelf."

Uit onderzoek van de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) is gebleken dat woningen op executieveilingen nu ongeveer een kwart te weinig opbrengen. Particulieren en banken blijven met een enorme restschuld zitten. Samen met de banken en makelaars intensiveert de NHG het  beleid om huiseigenaren met betalingsproblemen te helpen en gedwongen verkoop te voorkomen.

UPDATE 13:33. Directeur Ron Ruijs van Vastgoed-Auctions.nl zet vraagtekens bij de mogelijkheid om via internet op executiepanden te bieden nauwelijks effect zal hebben. "Een particulier wil de woning graag uitgebreid bezichtigen, mogelijk bouwtechnisch laten keuren en heeft bijna altijd een financieringsvoorbehoud nodig. Dit is niet mogelijk bij een executieveiling. Wij zijn van mening dat een hypotheekverstrekker ten alle tijde een executieveiling dient te voorkomen en middels een onderhandse verkoop op zoek moet naar die particuliere koper. Uit de praktijk blijkt dat met het Verkoop Bijzonder Beheerpakket, een snelle verkoop realiseerbaar is en belangrijker nog, tegen een waarde die boven de executiewaarde ligt. Hierbij zijn alle partijen gebaat, in het bijzonder de debiteur."

NHG ontwikkelt momenteel een speciale veilinghypotheek zodat particulieren precies weten wat ze kunnen bieden.

 



Reacties


Laatste nieuws