Sla nu uw fiscale slag door nog voor 1/1/2013 een nieuwe woning aan te schaffen

Een interessant fiscaal advies wordt aangereikt door Wouter Lunstroo van RSM Niehe Lancée Kooij Belastingadviseurs N.V uit Haarlem. Lunstroo legt uit hoe u het maximale fiscale voordeel behaalt door uw nieuwe woning nog te kopen voor 1 januari 2013.

Wouter legt uit dat makers van het regeerakkoord ‘’Bruggen Slaan’’ heel handig de aandacht weten te vestigen op met name het sluitstuk van het regeerakkoord. Voor wat betreft de beperking van de hypotheekrenteaftrek zijn de financiële gevolgen van het sluitstuk namelijk goed te overzien en relatief vaak zelfs beperkt te noemen.  

Een voorbeeld: Voor een gezin met een jaarlijkse rentelast van 20.000 euro en een inkomen in de hoogste belastingschijf daalt het netto inkomen in 2014 door deze maatregel met 100 euro op jaarbasis. In 2024 is dit opgelopen naar 1.100 euro per jaar. In 2041, als het aftrektarief is gedaald naar 38 procent, kom je op een jaarlijks verlies per netto inkomen van 2.700 euro. Pas vanaf 2034 zouden de huishoudens die nu tussen de 33 duizend en 56 duizend euro verdienen, en van wie het inkomen tegen maximaal 42 procent wordt belast, iets van de aftrekbeperking merken.

Verder wordt nog beloofd om de opbrengst jaarlijks budgettair neutraal terug te sluizen naar de groep die door de maatregel geraakt wordt door verlagingen van tarieven in de inkomstenbelasting. Verder zullen de problemen met restschulden gericht worden aangepakt. De rente betaald op restschulden kan tijdelijk (maximaal 5 jaar) en onder voorwaarden blijven worden afgetrokken. De gunstige leningsfaciliteit voor starters van de Stichting Volkshuisvesting Nederland zal worden uitgebreid.

Door alle aandacht in de laatste dagen voor het sluitstuk zouden we bijna vergeten dat er op 1 oktober ook nog een deelakkoord werd gesloten. Op grond van het deelakkoord  wordt de hypotheekrenteaftrek stevig beperkt door annuïtair aflossen als voorwaarde te stellen voor belastingaftrek bij nieuwe hypotheken (vanaf 1 januari 2013). Deze eerdere maatregelen worden overigens met een paar korte zinnen in het regeerakkoord ‘’Bruggen Slaan’’ bevestigd.

Volgens Lunstroo is het heel fijn dat we weer sommetjes kunnen maken, omdat we weten hoe het zit. Juist ook op langere termijn, en dat is heel belangrijk. Uit deze sommetjes zal volgens Lunstroo blijken dat kopers een forse fiscale slag kunnen slaan door de nieuwe woning nog aan te kopen  voor 1 januari 2013. Bij de aankoop voor 1 januari 2013 kan namelijk nog gebruik worden gemaakt van de klassieke fiscaalvriendelijke structuren, waarbij met behulp van de faciliteit van de Kapitaalverzekering Eigen Woning (KEW), SEW of BEW wordt gespaard om na verloop van maximaal 30 jaar de tot dat moment aflossingsvrije lening af te lossen. Laat het netto effect voor uw situatie berekenen door een specialist. Lunstroo kan u in ieder geval meegeven dat de netto effecten van een verplichte annuïteitenhypotheek enorm kunnen zijn.

Een voorbeeld: Bij een hypotheek van € 350.000, een rente van 4% en inkomen maximaal belast in de 42% schijf kunnen de extra netto lasten van een annuïteitenhypotheek al snel oplopen tot meer dan € 50.000 over de gehele looptijd van de financiering.

Mr. Wouter Lunstroo is verbonden aan RSM Niehe Lancée Kooij Belastingadviseurs N.V. te Haarlem. Als fiscalist helpt Lunstroo cliënten bij het optimaliseren van de fiscaal en juridische ondernemingstructuur in de breedste zin van het woord. Heeft u vragen of opmerkingen? Stuur dan een e-mail naar wlunstroo@rsmnlk.nl

DISCLAIMER: Bij de samenstelling van dit artikel is naar uiterste betrouwbaarheid en zorgvuldigheid gestreefd. RSM Niehe Lancée Kooij kan niet aansprakelijk worden gesteld voor eventuele onjuistheden en de gevolgen hiervan. 



Reacties


Laatste nieuws