Column over kansarm vastgoed: Pijn èn perspectief

De ideeën over de waarde van kansarme kantoren worden in een rap tempo bijgesteld. De reacties na de verkoop van de Uni-Invest- en Orangeportefeuilles deed bij velen de wenkbrauwen fronsen. Vooral Peter Göbel van ING REF kreeg kritiek, omdat hij er niet van overtuigd was dat de verkoopprijs marktconform was. Inmiddels lijken de bewijzen zich tegen hem te keren.

Via dumpprijzen gingen er afgelopen weken weer twee grote kantoren van de hand. De verkoopprijs lag daarbij rond de € 200,--/m², dezelfde waarde als bij de verkoop van Uni-Invest en Orange. Bij de portefeuille van het failliete Eurocommerce zijn de verwachtingen van de banken blijkbaar zo slecht, dat de openbare veilig is afgelast. De banken, die Eurocommerce financierden, gaan middels een onderhandse veilig nu zelf bieden op de kantoren. Klinkt als een kunstmatige ingreep. Hopen op betere tijden.

Incident, trend, nieuwe werkelijkheid ?

Het zijn geen negatieve incidenten meer. Het is een trend van continue tegenvallende waardes voor kansarm vastgoed. De gehoopte waarden van € 500 tot € 1.000 per m² worden simpelweg niet gehaald. Ook het zogenaamd “goede vastgoed” heeft hier natuurlijk last van. Is er niet gewoon sprake van een nieuwe werkelijkheid ? De lage prijzen zijn een financiële ramp voor beleggers, banken en pensioenfondsen. Afwaarderingen tot wel vijftig miljard worden genoemd. Zoveel pijn kunnen velen niet dragen.

Toch is niet iedereen negatief. Met lagere waarden als vertrekpunt zijn er ook weer nieuwe initiatieven mogelijk. Voor zowel problematische gebouwen als gebieden. In veel gevallen zullen het nieuwe partijen zijn die vorm gaan geven aan de nieuwe kansen en perspectieven. Buitenlandse durfinvesteerders en private beleggers zijn nu meestal de kopers.

Positief nieuws

Deze week was er ook positief nieuws: Keystone transformeert een kantoor in Nieuwegein naar goedkope appartementen. Dergelijke projecten zijn nu nog incidenten. Maar als de nieuwe werkelijkheid ons niet bedriegt: een nieuw kansrijk perspectief!

Interesse om deze perspectieven eens voor uw eigen kantoor te onderzoeken? Probeer dan de rekentool Transformatie uit.


Arne Balvers is als strategisch adviseur bij bbn adviseurs betrokken bij vraagstukken rondom bestaand vastgoed. Hij streeft naar kennisdeling en samenwerking om actuele problemen als leegstand het hoofd te bieden. Samenwerkingen met oa DGBC en SBR zijn daarbij gevormd. Reageren kan ook via twitter! @ArneBalvers

Link naar “Rekentool Transformatie” : http://www.bbn.nl/transformatie/

Link naar “Aanpak Leegstand” : http://www.sbr.nl/projecten/aanpak-leegstand



Reacties


Laatste nieuws