Betaalt uw opdrachtgever nog tijdig? En wat u ertegen kunt doen

De Nederlandse bouwsector heeft het door de wereldwijde economische crisis zeer zwaar. Nieuwbouwprojecten worden uitgesteld of zelfs afgelast. Bij de projecten die wel worden uitgevoerd, loopt de termijn waarbinnen uw opdrachtgevers betalen behoorlijk op. Voor uw bedrijf veelal een onwenselijke situatie! Op deze manier bent u immers uw opdrachtgever (gratis) aan het voorfinancieren. Bouwrechtadvocate Annerieke van der Linde van Poelmann van den Broek advocaten schrijft in een artikel hoe u dit kunt voorkomen.

Een goed debiteurenbeleid begint natuurlijk met het tijdig factureren. Vaak is in de overeenkomst vermeld wanneer welk deel van de totale prijs kan worden gefactureerd. Houdt u daar ook aan. Op moment dat u meer factureert dan volgens de overeenkomst is toegestaan, mag uw opdrachtgever terecht weigeren het meerdere te betalen. Spreek duidelijk af wat de betalingstermijn is en vermeld deze ook op de factuur. 

Op moment dat de betalingstermijn verstrijkt, kunt u een aanmaning versturen. Op moment dat u de betalingstermijn al op de factuur heeft vermeld, is uw (professionele) opdrachtgever van rechtswege in verzuim en u kunt dan vanaf het moment dat u de aanmaning verstuurt aanspraak maken op vergoeding van wettelijke rente. Indien uw opdrachtgever een particulier is, is het versturen van een aanmaning verplicht.

Vaak is met een opdrachtgever betaling in termijnen overeengekomen. Indien de eerste termijnen niet op tijd worden betaald, is dit vaak een aanwijziging dat ook de andere termijnen niet of in ieder geval niet op tijd worden betaald. De wet biedt u hier een handreiking. Volgens de wet is een schuldeiser namelijk bevoegd de nakoming van zijn verbintenis op te schorten indien de wederpartij in gebreke blijft zijn verplichting na te komen. Vertaald naar de praktijk betekent dit dat op moment dat uw opdrachtgever niet of niet tijdig betaald, u bevoegd bent uw eigen werkzaamheden op te schorten tot het moment dat u betaling heeft ontvangen van hetgeen op dat moment aan u betaald moet worden. Omgekeerd geldt hetzelfde: op moment dat u niet aan uw verplichtingen heeft voldaan waaraan op dat moment voldaan had moeten worden, mag uw opdrachtgever betaling van (een deel van) de factuur opschorten. De wet biedt ook de mogelijkheid om gebruik te maken van het opschortingsrecht op moment dat u gegronde vrees heeft dat uw opdrachtgever u niet (tijdig) betaald. Wanneer precies sprake is van die vereiste gegronde vrees, hangt af van de specifieke situatie waarin u zich bevindt.

Door gebruik te maken van dit opschortingsrecht, is het mogelijk om betaling door uw opdrachtgever af te dwingen. Immers de opdrachtgever is er bij gebaat, dat u de werkzaamheden voortzet en dat doet u pas op moment dat u betaald heeft gekregen. Het is van belang dat uw recht tot opschorting voordat u daartoe over gaat, goed wordt beoordeeld. Indien u namelijk ten onrechte overgaat tot het opschorten van verplichtingen, voldoet u zelf niet aan uw (contractuele) verplichtingen en bent u verplicht de daardoor veroorzaakte schade te vergoeden. Op moment dat uw beroep op het opschortingsrecht terecht is, dan is de eventuele schade door het niet uitvoeren van uw verplichtingen voor rekening van uw opdrachtgever. Het is immers door het niet betalen van uw opdrachtgever, dat u uw verplichtingen niet hoeft uit te voeren.

In de praktijk blijkt de nodige energie, tijd en kosten te zitten in het achter de broek aan zitten van uw opdrachtgevers. Voordat u daadwerkelijk betaling ontvangt, is vaak een uitvoerige correspondentie nodig. De wet biedt u de mogelijkheid om (een deel van) de kosten die u maakt om betaling te verkrijgen, bij uw opdrachtgever in rekening te brengen. Welke bedrag u vergoed krijgt, hangt af van de werkzaamheden die zijn verricht en het in de staffel buitengerechtelijke incassokosten genoemde maximumbedrag. Vaak wordt dit onderwerp ook geregeld in algemene voorwaarden. Daarin is veelal de hoogte van de incassokosten in een percentage van het totaal verschuldigde bedrag bepaald. De regelgeving omtrent de incassokosten is recentelijk gewijzigd. Het loont daarom de moeite om te laten beoordelen of uw incassobeleid en eventuele algemene voorwaarden nog aan de laatste regelgeving voldoen.

U hebt als opdrachtgever dus een aantal mogelijkheden om tijdige betaling af te dwingen bij uw opdrachtgevers en de door u daarvoor gemaakte kosten vergoed te krijgen. De regelgeving omtrent de incassokosten is recentelijk gewijzigd, zijn uw algemene voorwaarden nog in lijn met de nieuwste regelgeving? Daarnaast is het van belang dat u zeker weet dat u terecht van een opschortingsbevoegdheid gebruik maakt. Laat u hierover dus tijdig adviseren. Vanzelfsprekend kunt u hiervoor bij ons terecht.


Annerieke van der Linde is advocaat Bouwrecht bij Poelmann van den Broek advocaten in Nijmegen. Voor vragen of opmerkingen is zij bereikbaar op a.vanderlinde@poelmannvandenbroek.nl of  024 -381 14 57
. Vanuit ons cluster Vastgoed adviseren we u over alles wat u op het juridische vastgoedpad tegenkomt. We mogen architecten, aannemers, projectontwikkelaars, woningbouwcorporaties, overheden, makelaars, vastgoedbedrijven en beleggingsfondsen tot onze klanten rekenen. Ook voor u maken we het graag in orde. Kijk voor meer informatie op www.poelmannvandenbroek.nl  



Reacties


Laatste nieuws