Leegstand dreigt voor kantoorgebouw Delftse Poort + plan

Het op één na hoogste kantoorpand van Nederland, het voor Rotterdam kenmerkende silhouet van Delftse Poort van 65.651 m2, komt mogelijk leeg te staan. Huurders ING en Nationale Nederlanden ‘oriënteren zich op nieuwe huisvesting’ nu de einddatum van het in 2005 afgesloten 10 jaars huurcontract rap dichterbij komt.

UPDATE: Bureau van Miert wijst op de nieuwe uitgave Gebouwen Bewegen dat voor deze toren - vanaf pagina 82 - een nieuw plan is geschreven om dit kantoor weer interessant te maken voor toekomstige gebruikers.

In het blauw spiegelende gebouw met de twee torens waarvan de hoogste 151 meter hoog is werken nu 3700 mensen van ING, Nationale Nederlanden en WestlandUtrecht Bank. Er loopt volgens lokale media al een opdracht bij enkele vastgoedadviseurs om te kijken naar alternatieve huisvesting. Volgend jaar zal een besluit hierover genomen worden. De woordvoerder ontkent dat de oriëntatie op alternatieve huisvesting te maken heeft met de grootschalige reorganisatie van het ING concern. Het is niet zeker of de onderdelen ook daadwerkelijk in Rotterdam blijven.

Als werkelijk tot vertrek zou worden besloten betekent dit een forse aderlating voor de beleggers KanAm uit Duitsland het CBRE Global Investors (assetmanager van het vroeger ING Dutch Office Fund). Beide beleggers kochten dit pand op Weena 505 in 2005 voor circa €150 mln.

Het zou daarmee de derde grote verhuisbeweging zijn van gerenommeerde huurders in de havenstad. Circa 12 jaar geleden vertrok Shell aan het Hofplein maar is inmiddels teruggekeerd aan het Weena hoewel de oude Shell-toren voor het grootste deel leeg staat. Daarnaast zal ook Robeco gaan vertrekken uit de Robecotoren om in 2015 circa 16.000 m2 aan te huren in de nieuwbouw First Rotterdam – een ontwikkeling van Maarsen Groep en MAB Development - tegenover Rotterdam Centraal station.



Reacties


Laatste nieuws