OVG wint Gouden Kompas 2012

OVG heeft het Gouden Kompas 2012 gewonnen. Coen van Oostrom, CEO OVG, ontving op de vorige week afgesloten Provada de award uit handen van Marcel de Boer, directeur van Troostwijk. De stemmers op het Gouden Kompas beloonden OVG vanwege haar visie op het belang van duurzaamheid bij projectontwikkeling. De koers die OVG hierbij zet is toonaangevend. Ook nu duurzaamheid en oplopende leegstand steeds meer met elkaar gaan wringen. Immers hoe duurzaam is duurzaam als de gebruiker elders een (onverhuurbaar) pand achterlaat? 

Coen van Oostrom: “Momenteel maken we een nieuwe stap. Meer oude kantoren slopen en transformeren dan we nieuw ontwikkelen. Wij wachten niet tot de overheid een ei legt over de problematiek, maar gaan als ondernemers alvast aan de slag. Dat is creatief, innovatief en ook duurzaam. Daar zijn we 'ontwikkelaars' voor!” Jaarlijks reikt Troostwijk het Gouden Kompas uit aan een partij die bepalend en innovatief is geweest in het neerzetten van een juiste koers en daarin onderscheidend en voorspellend is geweest. Dit jaar stond het thema projectontwikkeling centraal. De overige genomineerden voor het Gouden Kompas waren: Provast (Arno van der Voort) en VolkerWessels Vastgoed (Dietmar Werner). Provast verdiende haar nominatie aan haar innovatieve kijk op binnenstedelijke (her)ontwikkeling. VolkerWessels Vastgoed dankte haar nominatie aan de manier waarop zij projecten weet te realiseren door middel van participatie en samenwerking.

Troostwijk is van mening dat deze partijen toonaangevend zijn en een voorbeeld van hoe ontwikkelaars in een moeilijke markt toch de juiste koers weten te bepalen. In de themapublicatie geven de genomineerden hun visie op het nieuwe speelveld voor projectontwikkeling: www.troostwijk.nl/Research/Onderzoeksrapporten

Achtergrond thema projectontwikkeling volgens Troostwijk

De projectontwikkeling in Nederland heeft op diverse fronten te kampen met crisis en neergang. Er is sprake van geringe opname en grote leegstand in de kantorenmarkt, stagnatie en oplopende leegstand in de retailmarkt en stagnatie en overaanbod op de markt voor bedrijfsruimte. Daarnaast maakt de huizenmarkt pas op de plaats. Voor projectontwikkelaars is er geen eenduidige methode voorhanden om deze veelkoppige draak te bestrijden. Hoewel vrijwel iedereen te maken heeft met financieringsproblemen, spelen verschillende andere kwesties in de deelsectoren een rol. Met andere woorden, zelfs als de geldkraan weer open gaat is de crisis in de projectontwikkeling niet meteen voorbij. Dat dwingt de sector om in verschillende richtingen te zoeken naar oplossingen. In de huidige markt is er behoefte aan visie en een vertaling van die visie naar een doeltreffende vastgoedstrategie.

Volgens Coen van Oostrom en Bas van Holten (OVG) is de Nederlandse kantorenmarkt zowel in kwantitatief als kwalitatief opzicht ongezond. De verouderde, leegstaande kantoren voldoen niet aan de wensen van de huurders. Herontwikkeling, herbestemming en onttrekking van kantoorvastgoed zullen een steeds belangrijkere rol gaan spelen. Bovendien moeten ontwikkelaars hun klanten een alternatief voor nieuwbouw aanbieden, en met hun meedenken over een oplossing voor het eventuele pand dat zij verlaten. Bovendien zullen ontwikkelaars voortdurend aandacht moeten besteden aan het duurzaamheidsaspect an de (her-)ontwikkeling. 

Arno van der Voort (Provast) zegt dat toekomstige ontwikkelingsopgaven vooral binnenstedelijk en aanzienlijk minder perifeer zullen zijn. Steeds vaker zal sprake zijn van herontwikkeling, transformatie, structuurversterking en/of revitalisering. Om meerdere redenen. Als gevolg van voortdurende urbanisatie, schaarste van grond en het feit dat de vraag naar vastgoed zich vooral in economisch sterkere gebieden zal voordoen. Dit zal wel leiden tot complexere projecten. Verwerving, bestemmingswijziging, functiemenging, bouwplaatsbeperkingen, archeologische trefkans, lastige fasering en financiering zijn enkele factoren die binnenstedelijk ontwikkelen tot een uitdagend werkveld maken.

Dietmar Werner (VolkerWessels Vastgoed) stelt dat projectontwikkelaars in de nieuwbouw zich volledig bewust moeten worden van alle maatschappelijke implicaties als zij met nieuwbouwplannen komen. Verantwoordelijkheid nemen voor wat je ontwikkelt, voor welke doelgroepen, op welke plek en met welke echte toegevoegde waarde. Beter omgaan met ruimte en bestaand vastgoed, meer verantwoording nemen voor milieu, meer echt behoefte gestuurd ontwikkelen, meer in samenspraak, meer met goede betrokken partners, maar bovenal voor minder kosten. De toegevoegde waarde van ontwikkelaars zit hem in het goed doordenken van al deze elementen.

Projectontwikkelaars met innovatieve en onderscheidende projecten kunnen de toekomst met een gerust hart ingaan: zij hebben het leidende kompas waar ze op kunnen vertrouwen. De themapublicatie, met daarin ook een bijdrage van Frank van Blokland (IVBN), is te downloaden op de website: www.troostwijk.nl/Research/Onderzoeksrapporten



Reacties


Laatste nieuws