‘Energieneutraliteit redding kantorenmarkt’

Paul de Ruiter levert samen met zijn collega’s in de Transitieformule (Arup, Bureau Van Miert en Fakton) en vastgoedstrateeg Peter Verburgt in het boek ‘Gebouwen Bewegen’ hiervoor het bewijs. De nieuwbouw verduurzaamd razendsnel en alleen die kantooreigenaren die nu investeren in de bestaande voorraad kunnen de concurrentie op termijn aan.

Het boek ‘Gebouwen Bewegen’ is in opdracht van Energiesprong | SEV geschreven, als onderdeel van een breed programma voor het energieneutraal maken van de gebouwde omgeving.  De auteur beschrijven vier generieke renovatieoplossingen die bestaande kantoren opnieuw positioneren en naar energieneutraal brengen. Vier bestaande kantoren zijn aan de hand daarvan op papier gerenoveerd naar energieneutraal. De vier gebouwen zijn:

-          Rotterdam: het beroemde gebouw Delftse Poort. In Gebouwen bewegen wordt getoond hoe een nationale landmark nu ook een duurzaam icoon kan zijn. De berekende energiesprong is 60%. Als financieringsstrategie wordt een Energie Service Company (ESCo) genoemd, waarbij de ESCo de investeringen die gepaard gaan met energiemaatregelen overneemt en vervolgens de performance van het gebouw en installatie garandeert. Hierdoor is zelfs budgetneutraliteit mogelijk.

-          Amsterdam, Helicopterstraat. De berekende energiesprong is 83% door eigen en gedeelde energievoorziening, met een eigen binnentuin en een atrium. De totale huisvestingslasten nemen slechts met 7 euro per vierkante meter toe.

-          Nijmegen. Mercator II. De score van Mercator is maar liefst 100% energieneutraal tegen slechts 10% hogere huisvestingskosten. Het welzijn en de gezondheid van de gebruikers staat centraal in dit gebouw van de Radboud universiteit.

-          Roermond, Godsweerdsingel. Gerealiseerde energiesprong 60%. Eigen energieopwekking met zonnecellen en warmte-koudeopslag. Huurverhoging dekt de bouwkundige maatregelen. De energiemaatregelen voor de wko en zonnepanelen zijn kostenneutraal.

Het boek is online in te zien op www.gebouwenbewegen.nl  

Op 5 juni a.s. gaat Paul deze stelling op de Provada verdedigen in het lunchdebat ‘Verduurzaming als antwoord op leegstand’. Het boek Gebouwen Bewegen is op de Provada te verkrijgen in de stand van Fakton (hal 11, stand 43).

 

 

 



Reacties


Laatste nieuws