Sterke reductie verspilling en faalkosten bij woningproject De Polder

Dankzij een combinatie van Lean bouwen, BIM en ketenintegratie heeft bouwer Waal samen met ketenpartners de doorlooptijd verkort, een hogere kwaliteit behaald, voor een lagere kostprijs gebouwd, minder verspilling veroorzaakt en een klantfocus gecreëerd door de gehele keten. Het project “De Polder” te Nesselande, 45 grondgebonden woningen, is voor Waal het project waarop deze nieuwe manier van werken een hoogtepunt heeft bereikt. 

Zie ook het YouTubefimpje van het project: Klik HIER.

Waal werkt met 15 vaste bouwpartners project ongebonden samen. “Zo kunnen we werken aan maximale klantwaarde en het proces continu verbeteren. Steeds opnieuw samenwerken met andere partijen zorgde voorheen voor veel verspilling van tijd en geld”, aldus Joris Raaijmaakers, teamleider van het team dat zich heeft gespecialiseerd in grondgebonden woningen binnen Waal.

Het project De Polder is eerst virtueel gebouwd in een BIM (Bouwwerk Informatie Model). De 3D-engineers van Waal werkten met de architect in hetzelfde 3D-model en zorgden voor al het benodigde tekenwerk van vergunningaanvraag tot productietekeningen. Dankzij de transparante communicatie tussen alle maakpartijen was iedereen altijd op de hoogte van de laatste stand van zaken en waren op elk moment de juiste stukken ter beschikking.

Door middel van innovatief procesmanagement zijn de verspillingen en faalkosten flink gereduceerd. Er zijn Lean planningsdagen, partnerdagen en concurrente engineeringsdagen georganiseerd waarop de betrokken ketenpartners gezamenlijk het project hebben gepland en geoptimaliseerd op logistiek en techniek. Dit leidde tot een doorlooptijdverkorting van 27 naar 12 weken bouwtijd per woning. Kopers die in de zomer hun woning kochten, konden al voor Kerst verhuizen. Daarnaast was het aantal opleverpunten minimaal, mede hierdoor mag Waal het keurmerk Klantgericht Bouwen voeren.

Dezelfde ketenpartners bouwen nu aan 4 projecten (117 woningen) en gezamenlijk wordt er gewerkt aan 12  projecten (355 woningen) die zich in de ontwikkelingsfase bevinden. Alle projecten worden met behulp van een standaard bouwproces en een flexibel bouwsysteem ontwikkeld en gebouwd. In een ‘gembapool’ wordt op managementniveau verbindingen gelegd, waardoor wordt gewerkt aan een excellent presterende keten die echte keteninnovatie mogelijk maakt.

Dat de combinatie van Lean, BIM en ketenintegratie ook bij de bouwpartners individueel voordelen oplevert, is bewezen doordat de doorlooptijd van het engineerings- en productieproces bij vele van hen is gehalveerd.

Het project in Nesselande is een goed voorbeeld van hoe Lean bouwen, BIM en ketenintegratie in de door Waal ontwikkelde leefiD-filosofie, samenkomen. Een filosofie die is gebaseerd op verbinding met de eindgebruiker. De bewoner staat centraal bij het ontwikkelen en bouwen van zowel koop- als huurwoningen. “Waal gelooft in het vertalen van de vraag uit de markt, het samen met de bouwpartners ontwikkelen van deze vraag en het realiseren van hoge kwaliteit.. “Door de verkorting van zowel voorbereidings- als bouwtijd kan Waal de time-to-market van de woningen die gebouwd worden aanzienlijk terugbrengen. Daardoor worden met deze manier van werken de stichtingskosten gereduceerd.” concludeert Joris Raaijmaakers.



Reacties


Laatste nieuws