DTZ Zadelhoff: ‘Historische huurprijzen verstoren huurherziening bij winkelvastgoed’

Vastgoedadviseur DTZ Zadelhoff laat vandaag een speciale uitgave het licht zien. Deze uitgave ‘Grip op de zaak- Huurherzieningen bij winkelvastgoed’ gaat in op de huurwetgeving voor de detailhandelsbedrijfsruimte. DTZ Zadelhoff constateert dat de huurherziening te vaak gebaseerd wordt op huurprijzen van oude huurcontracten terwijl de markthuur op dat moment veel hoger ligt.  

DTZ Zadelhoff in hun uitgave: De huurwetgeving voor detailhandelsbedrijfsruimte biedt een hoge mate van bescherming voor de huurder. Deze bescherming is in de jaren ’70 door de wetgever in het leven geroepen vanwege onder meer de plaatsgebondenheid van een individuele winkelier. Van filialisering was in die tijd nog maar beperkt sprake. Een onderdeel van deze huurwetgeving vormt de huurherziening die in haar huidige vorm al bestaat sinds 1980 en is bedoeld om al te sterke huurprijsstijgingen te matigen. Cuno van Steenhoven, voorzitter Dagelijks Bestuur DTZ Zadelhoff: “Er wordt bij huurherziening uitgegaan van het gemiddelde van de huurprijzen in een tijdvak van vijf jaar. Echter, in de praktijk blijkt dat oude huurcontracten, vaak zelfs ouder dan tien jaar, het gemiddelde sterk beïnvloeden. DTZ Zadelhoff bepleit daarom dat de rechtspraak zich bij huurherzieningen baseert op gerealiseerde markthuurprijzen van maximaal tien jaar oud.”

Van Steenhoven: “De verschillen tussen de markthuur en de herzieningshuur blijken in de praktijk zeer groot. In grote steden is de markthuur soms twee keer zo hoog als de herzieningshuur.” Dit geldt bijvoorbeeld voor de Kalverstraat in Amsterdam, maar ook de Lijnbaan in Rotterdam en de Lange Elisabethstraat in Utrecht kennen zeer forse verschillen tussen markthuur en herzieningshuur.

De uitgave Grip op de zaak – Huurherziening bij winkelvastgoed is HIER te downloaden.

 



Reacties


Laatste nieuws