Ondanks economische onzekerheid ziet JLL geleidelijke verbetering

Terwijl wereldwijd de belangrijkste markten voor commercieel vastgoed nog altijd hinder ondervinden van de economische onzekerheid, zijn er ook gestaag verbeteringen waar te nemen. Dat blijkt uit een nieuwe serie mondiale prognoses van Jones Lang LaSalle (JLL). Zo constateert de vastgoedadviseur dat het vierde kwartaal van 2011 het achtste opeenvolgende kwartaal is waarin de huren van topkantoren juist zijn gestegen. 

Volgens JLL bedroeg de stijging 0,8 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal. Dit komt neer op een groei van 6 procent vergeleken met het vierde kwartaal van 2010. De leegstand is wereldwijd met 13,6 procent gedaald tot het laagste niveau in de afgelopen twee jaar.

“De meeste vastgoedmarkten in de wereld handhaven zich goed en laten een opmerkelijke veerkracht zien, met name in de BRIC-landen (Brazilië, Rusland, India en China). Ook in Canada, Australië, Duitsland en de landen in Noord-Europa is sprake van sterke cijfers”, aldus Jeremy Kelly, hoofd van het Global Research-team bij Jones Lang LaSalle en auteur van het rapport Global Market Perspective. “Nu de vastgoedmarkten in de grote financiële centra minder hard groeien, zorgt een beperkte ontwikkelpijplijn ervoor dat deze niet te veel uit balans raken.”

De Global Office Index van Jones Lang LaSalle volgt de huuractiviteiten op toplocaties in de 81 grootste kantorenmarkten in Noord- en Zuid-Amerika, Asia Pacific en Europa. De belangrijkste uitkomsten van de Jones Lang LaSalle Global Office Index Vierde Kwartaal 2011 zijn onder meer:

  • Huurprijzen stegen het sterkst in Noord- en Zuid-Amerika, met in het vierde kwartaal van 2011 een toename van 1,2 procent ten opzichte van het kwartaal ervoor, mede doordat verhuurders in de meeste markten geleidelijk aan meer zeggenschap kregen.
  • De markten in Asia Pacific zagen de huurstijging teruglopen van 2,5 procent in het derde kwartaal tot slechts 0,9 procent in het vierde kwartaal; dit is veroorzaakt door een afnemende vraag van gebruikers.
  • Ondanks de negatieve economische ontwikkelingen was er op de Europese kantorenmarkten sprake van enige verbetering in het vierde kwartaal, waarbij de huurprijsgroei na een feitelijke stop in het derde kwartaal steeg tot 0,4 procent.
  • De vooruitzichten voor 2012 zijn dat het volume aan gebruikerstransactie stabiel blijft met een verwachte huurprijsgroei in de meeste grote kantorenmarkten. Peking, Toronto en San Francisco voeren de lijsten aan met potentiële huurprijstoenames boven de 10%.

Beleggers, inmiddels bekend met de veerkracht binnen de kantorenbranche, blijven kiezen voor vastgoed vanwege de aantrekkelijke beleggingsverwachtingen in vergelijking met alternatieve beleggingen.

De Global Market Perspective laat in het vierde kwartaal van 2011 forse beleggingsvolumes zien op de beleggingsmarkten. Over heel 2011 werd in totaal 411 miljard dollar omgezet, 28 procent meer dan in 2010. De verwachte transactieniveaus voor 2012 komen overeen met die van 2011, met groeipotentieel in Noord- en Zuid-Amerika.



Reacties


Laatste nieuws