Hogere hypotheekrente op komst

Hogere hypotheekrente op komst

Er is een hogere hypotheekrente op komst. De kapitaalmarktrente is de afgelopen tijd opgelopen waardoor hypotheekrente ook zal gaan oplopen. 

Dit zegt de Hypotheekshop. In een half jaar tijd is het belangrijkste hypotheekrentetarief (10 jaar NHG) met gemiddeld 0,7 procentpunt gedaald. Deze daling vond geheel plaats in de laatste maanden van vorig jaar. In de eerste vier maanden van dit jaar is de hypotheekrente juist erg stabiel, met periodes van kleine verhogingen en verlagingen die elkaar afwisselen.

De brede verwachting van economen voor dit jaar is dat de korte hypotheekrente (variabel, 1 en 2 jaar vast) eerst stabiel blijft en daarna daalt, terwijl de lange rente verder zal afnemen. In dit scenario zal de Europese Centrale Bank (ECB) de beleidsrente vanaf juni verlagen, gesteund door de dalende inflatie. Maar door de ontwikkelingen van de laatste weken is de vraag of deze verwachting gaat uitkomen.

Door de spanningen in het Midden-Oosten is de rente op de kapitaalmarkt vorige week opgelopen. De kapitaalmarktrente vormt de basis van de hypotheekrente. Dat is terug te zien in het aantal geldverstrekkers dat reeds heeft aangekondigd deze week de hypotheekrente te verhogen. Ook de hardnekkige inflatie in de Verenigde Staten gooit mogelijk roet in het eten. Voorlopig lijkt het Amerikaanse stelsel van centrale banken (Fed) te wachten met het verlagen van de rente. En dat kan wellicht invloed hebben op de besluitvorming binnen de ECB.

 



Reacties


Laatste nieuws