Food & beverage krijgen sleutelrol in werkomgevingen
Hybride werkomgevingen, waar ontmoeten en inspireren centraal staan, hebben de kantoortuin vervangen. Deze trend vraagt om een conceptmatige benadering van food & beverage, want zo, stelt Firstmate, voeg je waarde toe en creëer je een omgeving die écht aantrekkelijk is om te werken. En laat dat nou precies hetgeen zijn waarmee je je exploitatiewaarde van het vastgoed kunt verhogen.
In dit artikel vertelt Michiel van Noort van hospitality conceptontwikkelaar Firstmate welke kansen voor het grijpen liggen wanneer we vierkante meters optimaal benutten en food & beverage concepten bedenken die naadloos aansluiten op de behoeften van de eindgebruiker.
Win de ‘War for talent’
'Kantoorpanden met doordachte hospitalityconcepten trekken meer bedrijven aan. Immers, slimme bedrijven die kantoren willen huren, richten zich op de behoeften en levensstijl van hun professionals en young potentials. De generatie Z heeft duurzaamheid en gezondheid verweven in hun leefstijl. Als je deze groep mensen weet te binden met de juiste faciliteiten heeft je organisatie een streepje voor. Dit is van onschatbare waarde, want het aantrekken en behouden van getalenteerde medewerkers blijft een voortdurende uitdaging. De faciliteiten worden zo een strategisch communicatiemiddel en geen kostenpost.'
Zet je vierkante meters efficiënter in
Van Noort wijst op een andere kans die voor het grijpen ligt: de benadering van horecavoorzieningen. Het nieuwe hybride werken en de komst van Generatie Z op de werkvloer brengt verschuivende lunchtijden en -gewoonten met zich mee. Medewerkers bepalen zelf wanneer, waar en wat ze eten. Het gevolg is dat bedrijfsrestaurants vaak te ruim zijn en het grootste deel van de dag leegstaan. Dat zijn dure vierkante meters die volgens de visie van Firstmate veel efficiënter kunnen worden ingezet, bijvoorbeeld als werkplekken. Van Noort benadrukt: 'Uiteraard kan er nog steeds horeca en eetgelegenheid in het pand aanwezig zijn, maar deze moeten veel beter aansluiten bij de hedendaagse werkcultuur en behoeften van medewerkers.'
Dat is WELL
Van Noort merkt op dat er steeds meer nadruk wordt gelegd op duurzaam bouwen en exploiteren. 'BREEAM dient als leidraad voor de 'hardware', terwijl WELL zich richt op de 'software'. WELL richt zich vanuit tien verschillende pijlers op de gezondheid van medewerkers. Voeding is een belangrijke pijler om WELL-punten te behalen en moet worden geïntegreerd in de exploitatie. Het Wellhouse, dat in 2025 opent in Amsterdam-Zuid, is een volledig houten pand dat volledig voldoet aan deze certificering. Ik zie dit als een prachtig voorbeeld van hoe je een kantoorpand ontwikkelt vanuit de thema’s duurzaamheid en gezondheid.'
Met de eindgebruiker in gedachten
Firstmate ontwikkelt concepten vanuit de behoeften van de eindgebruiker, met een scherp oog voor een rendabele vastgoedexploitatie. Voor zowel de pandeigenaar, de huurder als de cateraar creëren we gunstige verdienmodellen door de vierkante meters optimaal te benutten en passende hospitalityconcepten te ontwikkelen', aldus Van Noort. Welke faciliteiten? Dat is volgens Van Noort maatwerk. 'Denk aan écht goede koffie, gezond en gevarieerd eten en aantrekkelijke plekken om te eten. Dit zijn slechts enkele ideeën. De eindgebruiker laat zich zowel letterlijk als figuurlijk niet meer in een hokje stoppen. Elk kantoorpand verdient een hospitalityconcept op maat.'
Direct in gesprek met Firstmate? Wij zijn op 21 november met een stand aanwezig op de Kantorentop 2023 in het Van der Valk Hotel Amsterdam Zuidas.
Hoofdfoto: Lekker, gezond en verantwoord eten in een restaurant van cateraar Vitam.
Laatste nieuws
- 31-05-2024 16:50 Regiokantoor BPD Zuid verhuist naar Melkfabriek in De Caai in Eindhoven
- 31-05-2024 16:09 Nieuwe winkel 'Jouw Plekje' opent binnenkort in Zoetermeer
- 31-05-2024 15:46 Van Zeeburg Luimes & Lebbink Makelaars sluit zich aan bij Ten Hag Makelaars
- 31-05-2024 15:30 BPI Vastgoed verkoopt veertien bedrijfsunits in Oud-Beijerland
- 31-05-2024 14:25 Colliers versterkt kantorenteam met drie nieuwe medewerkers
- 31-05-2024 11:56 Ekowood Houses: 'Niet het wiel opnieuw uitvinden, maar concept perfectioneren'
- 31-05-2024 11:30 Michiel de Bruine wordt nieuwe coo van Vesteda
- 31-05-2024 11:20 Altera contracteert P1 voor parkeerbeheer in Houten
- 31-05-2024 10:58 Na bezwaren aanpassingen aan nieuwbouwproject Horsterhoeve in Ermelo
- 31-05-2024 10:44 Plannen voor 124 nieuwe woningen in Gilze en Rijen
- 31-05-2024 10:21 KCI the Engineers verhuist naar kantoorgebouw in Rotterdam Brainpark II
- 31-05-2024 10:18 Koffiemerk Wakuli opent drie nieuwe winkels
- 31-05-2024 10:16 Bestemmingsplan voormalige Pendorp in Alkmaar klaar voor vaststelling
- 31-05-2024 10:07 Diederick de Vidal de St. Germain naar Kroonenberg Groep
- 31-05-2024 09:44 Trainingscomplex ADO Den Haag verhuist definitief naar Zuiderpark
- 31-05-2024 06:00 Radio VJ: Bart Vink (gemeente Amsterdam): ‘Wij doen ons best om zo min mogelijk regels op te leggen’
- 30-05-2024 18:12 Provincie Zuid-Holland ziet af van betaalbaarheidseis van 40 procent sociaal
- 30-05-2024 16:36 Uitspraak Hoge Raad in box 3-zaken op 6 juni
- 30-05-2024 16:14 7.800 m2 huur verlengd in H-Park Hilversum
- 30-05-2024 15:47 DGBC lanceert handreiking over scope 3-emissies voor bouwsector
- 30-05-2024 14:20 Flexwoningen bieden dé oplossing voor knellende huisvestingsvragen
- 30-05-2024 12:47 Storebox huurt 335 m2 bedrijfsruimte in Rotterdam
- 30-05-2024 12:33 Raad van State geeft groen licht voor 1150 woningen in HiIversum
- 30-05-2024 12:27 Komende twintig jaar 60.000 woningen op grond Rijksvastgoedbedrijf in Flevoland
- 30-05-2024 12:03 D-reizen opent winkel in Marktveldplein in Vught
- 30-05-2024 11:43 Altera's research manager Kees van der Meulen met pensioen
Reacties
Om te kunnen reageren moet u zijn ingelogd. Klik hier om in te loggen.