‘Eén op de vijf verkopers wil veiling inzetten'

Ruim 20% van de woningverkopers overweegt het inzetten van een veiling als verkoopmethode als dit tot een snellere woningverkoop leidt. Door de crisis in de koopwoningmarkt waarbij woningen lang te koop blijven staan, krijgen nu de online veilinghuizen de wind in de zeilen. Ron Ruijs, initiatiefnemer van Vastgoed-Auctions.nl en het eerste Nederlandse online veilinghuis, vertelt over de stand van zaken op de NSM5 van VastgoedPRO.

Vastgoedjournaal (VJ): Waarom doet Vastgoed-Auctions.nl (VA) mee aan de NSM5?
Ruijs: "Vastgoed-Auctions (VA) is sinds oktober preferred supplier van VastgoedPRO, daarom is het vanzelfsprekend dat wij op NSM5 aanwezig zijn om ons product/dienst aan de VastgoedPro-leden te presenteren. NSM5 is tevens het enige evenement waarvoor de gehele makelaardij wordt uitgenodigd, ongeacht bij welke branchevereniging men is aangesloten. Dit geeft ons de gelegenheid om de gehele branche te overtuigen van het nut van online veilen bij opbod."

VJ: Waarom is VA ook nuttig/handig voor makelaars?
Ruijs: "Wij bieden de makelaardij een innovatieve verkoopmethode die tot een snellere verkoop kan leiden, met alle voordelen van dien. Tevens laten wij in een hele korte periode zien hoeveel kopers er in de markt zijn voor een woning en wat zij bereid zijn te betalen. De makelaar kan zich hiermee onderscheiden en heeft zijn opdrachtgever een alternatief te bieden voor de traditionele verkoopmethode. Uit onderzoek blijkt dat ruim 20% van de woningverkopers een alternatieve verkoopmethode zoals veilen zou willen proberen als dit tot een snellere verkoop leidt. Dus als de klant het wil, kan de makelaar er eigenlijk niet omheen!"

VJ: Waarin onderscheiden jullie van andere online BOG/woningveilingen?
Ruijs: "Wij zijn een onafhankelijk veilingplatform en alle veilingen staan onder notarieel toezicht. Dit is belangrijk om het voor de koper veilig, betrouwbaar en transparant te maken. Andere websites richten zich meer op de makelaar en verkoper, terwijl de koper een veiling tot een succes moet maken. De koper wil een betrouwbare onafhankelijke veiling met toezicht van een notaris en niet een veiling op de website van een makelaar of een veilingplatform van een branchevereniging. Wij waren de eerste online woningveiling in Nederland en bestaan al bijna 4 jaar, hierdoor hebben wij een uitstekend trackrecord, veel ervaring en naamsbekendheid. Hiermee hebben wij een behoorlijke voorsprong ten opzicht van enkele initiatieven die pas goed 'n jaar bezig zijn. Dit heeft er toe geleid dat wij sinds juli dit jaar de eerste Nederlandse BOG-veiling geïntroduceerd hebben, hoewel het aanbod tot op heden tegenvalt ten opzicht van particuliere woningen, hebben wij hier toch hoge verwachtingen van."

VJ: Wat moet er gebeuren om het aantal online veilingen voor de commerciële onroerend goed (BOG) markt op te voeren?
Ruijs: "Meer nog dan de woningmakelaars zijn BOG makelaars zeer conservatief, het zal dus wat meer tijd kosten om ze te overtuigen van het nut van een veiling bij opbod. Uiteindelijk zullen ook zij inzien dat er met het veilen een betere prijsvorming plaatsvindt en de doorlooptijd fors ingekort kan worden. Ook speelt het probleem dat zij het eigen netwerk niet voorbij kunnen lopen op het moment dat zij nieuw aanbod hebben, dit ondanks het feit dat een pand een hoger opbrengst kan krijgen op de open markt. Maar omwille van het in stand houden van het netwerk kan men er niet onderuit om interessante objecten hier eerst aan te bieden. Begin 2011 komen wij met het antwoord hierop."

VJ: Wat zijn jullie verwachtingen voor 2011?
Ruijs: "Onze verwachting is dat de woningmarkt zich in 2011 nog niet zal herstellen, wellicht een stabilisatie. Dat betekent dat de woningmakelaar alles uit de kast zal moeten halen om doorlooptijden te verkorten en zijn klant tevreden te houden. De makelaar zal vernieuwend en klantgericht moeten gaan denken en acteren. Doet hij dit niet, zullen zijn klanten naar een andere makelaar gaan of het zelf gaan doen. Hij kan dus niet meer om ons heen, dit zal leiden tot een forse groei van het aantal vrijwillige veilingen."



Reacties


Laatste nieuws