Breaking News: Belastingdienst mag inkomensgegevens huurders niet delen

De Belastingdienst mag inkomensgegevens van huurders van een sociale huurwoning niet aan de verhuurder verstrekken. Dit moet expliciet in de wet worden opgenomen, oordeelt de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State vandaag.

De zaak draait om een huurder die het er niet mee eens is dat de fiscus informatie over zijn inkomen aan zijn verhuurder heeft verstrekt.

Volgens de staatssecretaris van Financiën is het voor huurders niet mogelijk om zich hier tegen te verzetten, omdat de Belastingdienst sinds 2013 wettelijk verplicht is om die gegevens te delen.

Verhuurders hebben de gegevens nodig, omdat zij de huren van hogere inkomensgroepen in sociale huurwoningen harder mogen laten stijgen. Dit is bedoeld om huurders met hoge inkomens te stimuleren te verhuizen. Het kabinet hoopt scheefwonen zo tegen te gaan.

De Afdeling bestuursrechtspraak vindt dat deze verplichting "uitdrukkelijk en duidelijk" in de wet moet staan. "Zo'n expliciete wettelijke verplichting ontbreekt nu, terwijl die wel nodig is."

De Belastingdienst mag in principe ontvangen gegevens niet aan anderen geven, tenzij de wet de fiscus expliciet verplicht om de informatie te verstrekken.

De afdeling van de Raad van State vindt dat de overheid zo'n verplichting niet mag veronderstellen, als er alleen maar een nieuwe wettelijke regeling tot stand is gekomen. Ook het feit dat een dergelijke verplichting nodig is om een wettelijke regeling effectief uit te voeren, is niet voldoende.

Minister Stef Blok (Wonen) stelt woensdagmiddag in een brief aan de Tweede Kamer dat hij met staatssecretaris Eric Wiebes (Financiën) zal praten over de gevolgen van de uitspraak. Hij belooft daar zo snel mogelijk meer informatie over te geven.

Blok benadrukt dat hij in december al een wetsvoorstel heeft ingediend om de verplichting expliciet in de wet opgenomen te krijgen.

"Indien dit wetvoorstel spoedig door beide Kamers wordt aanvaard en in werking treedt, kan de Belastingdienst in ieder geval tijdig voor de huuraanzeggingen per 1 juli 2016 de inkomensverklaringen verstrekken", aldus Blok.

Voor het geval dit niet zou lukken, is gelijktijdig ook een ander wetsvoorstel over gegevensverstrekking door de Belastingdienst ingediend. Daar staat een vergelijkbare bepaling in.

De Woonbond gaat ervan uit dat er dit jaar geen inkomensafhankelijke huurverhoging doorgevoerd kan worden, omdat de wet mogelijk niet op tijd aangepast kan worden.



Reacties


Laatste nieuws