NASA wil astronautenwoning op Mars


De Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA is op zoek naar het ultieme ontwerp voor een woning op Mars. Middels een wedstrijd, genaamd ‘the habitat challenge’, heeft NASA gezocht naar de beste ontwerpen. Het doel van de wedstrijd is om de beste mogelijke voorziening te krijgen voor astronauten die tijdens hun ‘ontdekkingsreis’ moeten verblijven op Mars.

Onderaan dit artikel vind u een video met de drie finalisten. Dit is wel anderhalve minuut van uw tijd waard.

Voorwaarden
Een belangrijke voorwaarde bij het ontwerp is er gebruikt moet worden gemaakt van een 3D-printer en dat er gebouwd moet worden met materialen die op het oppervlak van de rode planeet liggen. Het huis moet op locatie gebouwd worden. Dat is op zijn zachts gezegd extreem lasting, maar al vele ontwerpers hebben er een ontwerp aan gewaagd. 

Koud van buiten
Een van de inzendingen was het Ice House, een huis van ijs dat ontworpen is door SEArch (Space Exploration Architecture) en Clouds AO (Clouds Architecture Office). Dit innovatieve ontwerp sloeg aan bij de jury en het team won hiermee een bedrag van $25.000,-. Het Ice House lijkt in eerste instantie meer op een bevroren berg en dat komt doordat de buitenste laag van het Ice House uit bevroren water bestaat. Dit om de astronauten te bescherming tegen straling. Toch is dit ijshuis een echte woning en binnen is het aangenaam warm. Team SEArch maakt slim gebruik van de aanwezigheid van water en de koude temperaturen op Mars. Klik hier voor meer info over het Ice House

Wonen op Mars
Om alle inzendingen te kijken, klik hier. In de onderstaande video vind u de astronautenwoning van de drie finalisten.


 

 



Reacties


Laatste nieuws