NAM draait nu al op voor waardedaling aardbevingswoningen

De Nederlandse Aardolie Maatschappij (NAM) moet woningeigenaren in het Groningse aardbevingsgebied vooraf compenseren voor mogelijke waardevermindering van hun huizen, ongeacht of de woningen worden verkocht. Dat heeft de rechtbank in Assen woensdag bepaald.

Ook als er geen fysieke schade aan de woningen aantoonbaar is, wordt de NAM aansprakelijk gesteld bij een eventuele waardevermindering.

De woningeigenaren, verenigd in de stichting Waardevermindering door Aardbevingen (WAG), hadden de zaak aangespannen samen met twaalf woningcorporaties. In totaal behartigt de stichting tijdens de zaak de belangen van de eigenaren van zo'n 100.000 woningen.

De NAM compenseert de eigenaren vooralsnog alleen maar voor waardedaling van hun huizen, zodra deze worden verkocht. Maar volgens de rechtbank valt het aardbevingsrisico redelijkerwijs als duurzaam aan te merken en staat niets in de weg de schade nu al te begroten. Schommelingen in de huizenmarkt in het aardbevingsgebied of de door de NAM te verwachten positieve effecten van hun maatregelen doen daar niets aan af.

Afzonderlijke procedures
De waardevermindering zou in afzonderlijke procedures moeten gebeuren. De rechtbank gaat ervan uit dat de waardevermindering ongeveer enkele procenten bedraagt. WAG had het eerder over 5 tot 25 procent.

 



Reacties


Laatste nieuws