Wonen in Amsterdam straks onbetaalbaar, waar gaan we dan wonen?


Via de twitteraccount van WoningmarktNL delen wij onze beste, meest spraakmakende artikelen. Echter krijgen wij soms ook een artikel toegetuurd via twitter, het moet dan wel heel sterk zijn willen wij het plaatsen. De onderstaande column is geschreven door Jan Overtoom en komt van het platform onsnh.nl. Lees het verhaal, wij zijn benieuwd naar uw mening. 

Denkt u wel eens terug aan de nieuwsberichten van een paar jaar geleden? Ons vertrouwen in de woningmarkt was tot een nulpunt gedaald: dalende prijzen, executoriale verkopen, huizen die onder water stonden. De huizenmarkt was als een plumpudding in elkaar gezakt. Veel kopers bleken zich vertild te hebben aan een te dure woning met een te hoge hypotheek. Als je dan ook nog eens werkloos wordt is Leiden definitief in last. Door de financiële en economische crisis verslechterde de situatie in de bouwsector, waardoor bedrijven failliet gingen of moesten reorganiseren. Gevolg: een groot aantal bouwvakkers ging gedwongen op zoek naar nieuw emplooi. Het consumentenvertrouwen daalde tot een historisch dieptepunt. Makelaars zaten duimen te draaien in hun fraaie kantoren.

Meningen en feiten
Velen waren ervan overtuigd dat de huizenbouw definitief tot stilstand was gekomen. In de media, op straat en in de kroeg waren geluiden te horen als: “Kijk eens naar de leegstand. Er zijn genoeg woningen! Woningnood bestaat niet! Iedereen heeft een dak boven zijn hoofd!”. Menig bestuurder was dezelfde mening toegedaan. Maar, zoals u weet, zijn er behalve meningen ook nog feiten. En ook zijn er wetenschappelijke instellingen die feiten beoordelen en verkenningen doen. Het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB) bijvoorbeeld. Op basis van demografische ontwikkelingen heeft het EIB in een verkenning berekend dat, uitgaande van een evenwichtige groei van de economie, het aantal huishoudens in Nederland zal stijgen van 7,5 miljoen naar zo’n 8,5 miljoen in 2040. Die stijging is met name een gevolg van de toename van het aantal ouderen dat zelfstandig blijft wonen, het aantal eenpersoonshuishoudens en de groei van het aantal inwoners.

Deze verwachte stijging is niet gelijkelijk over Nederland verdeeld. Noord-Holland is na Flevoland en Utrecht de snelst groeiende provincie van Nederland. Op haar beurt vertoont de regio rond Amsterdam binnen de provincie weer de snelste groei. Maar ook de woningbehoefte in Noord-Holland-Noord mogen we niet onderschatten. De prognoses hiervoor lopen uiteen van 40.000 tot 100.000 woningen.

Situatie
De uiteindelijke vraag zal volgens mij vooral bepaald worden door de huizenprijzen. Naarmate deze in de regio Amsterdam hoger komen te liggen, wordt men gedwongen op een grotere afstand te gaan wonen. Dat is geen typisch Nederlands verschijnsel. Zo zijn in de regio Parijs de prijzen van onroerend goed onbetaalbaar, zeker binnen de Boulevard Périphérique, waardoor er steeds meer forenzen zijn die een lange reistijd voor lief moeten nemen.

Afgelopen week konden we lezen dat vermogende Chinezen en Russen interesse tonen in Amsterdams vastgoed. Niet alleen in de hoofdstad zelf, maar ook in  de omliggende gemeenten. Los van de vraag of we daar blij mee moeten zijn (denk aan Londen dat inmiddels veel onbewoonde, verwaarloosde huizen kent die alleen maar als belegging zijn aangekocht), zullen de huizenprijzen in de regio Amsterdam de komende jaren fors stijgen. Daar komt nog bij dat in Amsterdam veel werkgelegenheid zal worden gecreëerd door de groei van de economie en de talrijke startup-bedrijven.

Dus...
Voor de doorsnee werknemer met een gezin is er dan eigenlijk geen keuze meer: wonen in Amsterdam is niet meer te betalen, dus zal er een woonplek verderop gezocht moeten worden, bijvoorbeeld in Noord-Holland-Noord. Daar is betaalbaar en groen wonen nog wél mogelijk. De woningbehoefte in NHN zal dus sterk toenemen. De Noord-Hollandse woningmarkt is meer dan ooit gebaat bij visionaire bestuurders, die verder durven te kijken dan de dag van morgen. Laten we hopen dat onze huidige bestuurlijke elite uit het juiste hout gesneden is om de uitdagingen van de toekomst aan te pakken.


Door: Jan Overtoom
Bron: www.onsnh.nl

 



Reacties


Laatste nieuws