Corporatie Omnia Wonen mag 136 sociale huurwoningen verkopen


Op de website van de gemeente Amstelveen is te lezen dat het college zich positief opstelt tegenover het voorstel van Omnia Wonen om de 136 sociale huurwoningen aan Augustinuspark, ds. Heldringstraat en William Boothlaan te verkopen. Het college stelt als voorwaarde dat de woningen van woningcorporatie Omnia Wonen met minimaal 10% korting eerst aan eigen huurders worden aangeboden.

Balans herstellen
Wethouder Wonen Herbert Raat (VVD) zegt hier op de website over: "Goed dat Omnia Wonen met deze aanvraag de eerste stap gezet heeft. Ik hoop dat ze nu daadwerkelijk overgaat tot de verkoop van de woningen. Zo krijgen Amstelveense huurders de kans om bezit op te bouwen in plaats van levenslang huur te betalen. Op de lange termijn is kopen financieel aantrekkelijker dan huren. Met name in de buurt Keizer Karelpark oost, waar het eigen woningbezit relatief laag is (39 procent), is het goed om de balans te herstellen". 

Veel sociale huurwoningen
De gemeente Amstelveen heeft 10.300 sociale huurwoningen en zo'n 3000 woningen van particuliere huiseigenaren die onder de liberalisatiegrens van 710,68 euro per maand vallen. Dat betekent dus een totaal van 13.300 'goedkope' woningen in Amstelveen en dat is 32% van het totale aanbod. Dit percentage is enorm hoog gezien het hoge opleidingsniveau van de inwoners en het feit dat inkomens in deze stad gemiddeld 25 procent hoger liggen dan het landelijk gemiddelde. 

Uitgaande van het aantal huishoudens in Amstelveen met een inkomen onder de 34.911 euro zou een aantal sociale huurwoningen bij corporaties en verhuurders van ongeveer 9.300 voldoende moeten zijn. Er is dan ruimte om 600 tot 1100 sociale huurwoningen te verkopen. De verkoop van sociale huurwoningen sluit aan bij de concept woonagenda 2015 die begin juni door het college van B&W werd vrijgegeven voor participatie.



Reacties


Laatste nieuws