Winkelleegstand in Best beter voorkomen dan genezen


De winkelleegstand is in Best met slechts 3% procent van het totale winkelvloeroppervlak, zeer laag te noemen. Toch wil wethouder Peet van de Loo – verantwoordelijk voor het winkelbeleid in Best – dat nieuwe winkels niet op industriegebieden worden gevestigd, maar toetreden tot bestaande winkelcentra in het centrum en in het Wilhelminadorp.

Regionale beslissing
Doordat in andere gemeenten de winkelleegstand groter is, hebben regiobestuurders in Zuidoost Brabant hierover nieuwe afspraken gemaakt waaraan de 21 gemeenten zich straks moeten houden. Bestaande vestigingen in Best, waaronder: Decathlon, Hornbach, Karwei en Coppens op bedrijventerrein 't Zand mogen daar blijven, maar nieuwe vestigingen moeten geweerd worden.

Met deze nieuwe afspraken wil Van de Loo voorkomen dat er in de bestaande winkelcentra in het dorp leegstand komt. "In de toekomst moet een nieuwe vestiging geïntegreerd worden in de bestaande winkelcentra. Te denken valt bijvoorbeeld aan de zogenaamde 'internetwinkels' die nu her en der verspreid staan. Zulke pick-up-points, zoals nu al gevestigd bij enkele supermarkten, passen dan prima in de huidige winkelcentra.'' Aldus Van de Loo

Winkelcentra
Best beschikt over drie winkelcentra, waarbij de supermarkten een belangrijke plaats innemen bij het winkelaanbod. De ruimtelijke spreiding in Best is echter onevenwichtig: drie supermarkten in het centrum, twee op het Wilhelminaplein en één in winkelcentrum Heivelden. Het westen van Best is met één supermarkt niet goed bedeeld. Daardoor gaan veel bewoners uit de westflank van Best hun boodschappen in Oirschot doen. Een nieuwe supermarkt in de wijk Dijkstraten is daarom wenselijk. Van de Loo is van mening dat, in overleg met de winkeliersverenigingen en bewoners-overleggen, bekeken moet worden hoe in de toekomst het winkelaanbod in de wijk Dijkstraten eruit moet komen te zien.

Naast een supermarkt moeten er ook wijkverzorgende functies zoals een bakker, drogist, cafetaria of restaurant komen. Boodschappen doen verandert dan volgens de wethouder in winkelen, dit kan voor alle partijen een win-win situatie opleveren. 



Reacties


Laatste nieuws