Uitgezette huurders dupe van malafide deurwaarders

Gerechtsdeurwaarders hebben jarenlang te veel kosten berekend bij het ontruimen van woningen. Huurders met betalingsproblemen werden daarvan de dupe. Een recente tuchtrechtzaak is mogelijk het topje van de ijsberg. Dat meldt het AD vandaag. De dubieuze praktijken kwamen aan het licht na onderzoek van woningbouwcorporatie Eigen Haard.

De in opspraak geraakte deurwaarderskantoren worden ervan beticht stelselmatig de kosten te hebben opgekrikt bij ontruimingen van woningen wegens een huurachterstand.

Zo zouden vaker dan nodig officiële deurwaardersstukken, exploten, zijn verstuurd. Bij ontruimingen is het gebruikelijk dat de gemeente op de hoogte wordt gesteld, gewoonlijk met een faxbericht. De kantoren deden het via een exploot (kosten circa 80 euro). Ook als ontruimingen werden uitgesteld, kreeg de huurder een nieuw exploot, met bijbehorende kosten.

Onderzoek Eigen Haard

De dubieuze praktijken kwamen aan het licht na onderzoek van woningbouwcorporatie Eigen Haard. De corporatie vond dat bij honderden ontruimingen sinds 2001 wel erg veel kosten in rekening zijn gebracht. Huurders zouden hierdoor per keer enkele tientjes tot soms honderden euro's te veel hebben betaald. Drie kantoren zijn door Eigen Haard inmiddels de wacht aangezegd.

Eén daarvan, Nijstad en Toonen, moest zich gisteren verantwoorden voor de tuchtrechter. De methodes zijn volgens Nijstad en Toonen in het hele land toegepast. Het kantoor zegt dat nog zeker drie andere deurwaarders extra rekeningen hebben gestuurd.



Reacties


Laatste nieuws