Rake klappen bouwsector op Damrak

De Europese aandelenmarkten deden maandag een fikse stap terug. Op het Damrak in Amsterdam kreeg met name de bouwsector rake klappen na negatieve berichten van BAM en Ballast Nedam.

De AEX-hoofdindex sloot 1,1 procent lager op 414,12 punten. De MidKap, waar onder meer het fors afgestrafte BAM deel van uitmaakt, moest 1,3 procent inleveren en eindigde op 641,00 punten. De toonaangevende beursgraadmeters in Londen, Frankfurt en Parijs gingen tussen de 0,6 en 1,4 procent omlaag.

BAM liet weten dat het in het tweede kwartaal 75 miljoen euro aan verliezen moet boeken op projecten in Duitsland en Groot-Brittannië. Een nieuw kostenbesparingsprogramma van 100 miljoen euro dat het bedrijf tegelijkertijd aankondigde, verzachtte de pijn voor beleggers nauwelijks. Het aandeel kelderde bijna 29 procent.

Nauwelijks marktverbetering

Ballast Nedam verloor 4,6 procent nadat het over de eerste jaarhelft een nettoverlies van 51 miljoen euro had gerapporteerd. Dat kwam vooral door forse kostenoverschrijdingen bij de aanpak van de snelweg A15 bij Rotterdam. Topman Erik van der Noordaa liet bovendien weten nog steeds nauwelijks een marktverbetering te zien.

In het kielzog van BAM en Ballast Nedam ging ook branchegenoot Heijmans onderuit: min 3,2 procent. Een andere opvallende daler was het toch al zwaar aangeslagen Imtech, dat 12,5 procent verloor. Een verklaring, anders dan dat het noodlijdende bedrijf ook erg afhankelijk is van de bouwsector, was niet voorhanden.

(Bron: ANP)



Reacties


Laatste nieuws