LUISTERTIP: Blok verschaft duidelijkheid over restschuld woningbezitters

Mensen hoeven niet gevangen te raken in hun restschuld, zegt minister Blok. Hij opent vandaag samen met Chris Buijink, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) een speciaal online-informatiepunt voor vragen over restschulden. "We hebben drie maatregelen genomen." Welke zijn dat? 

Lees verder, of luister naar het interview met de minister op Radio 1. Wat zegt de minister over de woningmarkt en huurverhoging bij corporaties en particuliere verhuurders?

Veel mensen denken dat banken niet thuis geven als zij een hypotheek willen afsluiten wanneer zij kampen met een restschuld. Dat is echter lang niet altijd het geval, willen de banken duidelijk maken. Het informatiepunt, dat vanaf drie uur vanmiddag is geopend, moet mensen meer inzicht geven in de mogelijkheden die er zijn om een restschuld mee te financieren.

Rente is aftrekbaar

De website geeft mensen inzicht in hun eigen situatie en de eventuele mogeijkheid om de restsschuld toch mee te financieren, zei minister Blok vandaag op Radio 1. " We hebben drie maatregelen vanuit het kabinet genomen: De rente over een restsschuld is tien jaar aftrekbaar. Dat was voorheen anders."

Daarnaast kunnen mensen met een Nationale Hypotheek Garantie (NHG) - dat zijn de meeste huizenkopers in Nederland - hun restschuld meenemen onder de NHG wanneer ze gaan verhuizen. Blok: "Ze moeten wel aan de inkomenscriteria voldoen, maar hett betekent wel dat ze de lage rente van de NHG kunnen blijven betalen."

Leencriteria

"Ten derde heeft het kabinet de leencriteria, die we de laatste jaren juist hebben aangescherpt om te voorkomen dat mensen met een restschuld komen te zitten, wel zo gemaakt dat wanneer mensen een restschuld mee moeten financieren die bij de ruimte opgeteld mag worden."

Wat zegt Blok verder over de woningmarkt? Klik HIER om het interview van radio1 met minister Blok te beluisteren!

 


Reacties


Laatste nieuws