Nico Nieman: Lokale ambities en regionale belangen

Nico Nieman vertelt: Elk jaar praten wij – tijdens onze stakeholdersdialoog –over actuele ontwikkelingen in onze sector. Om zo inzichten te delen en bij te dragen aan een goede samenwerking binnen de regionale woningmarkt. Broodnodig vinden wij. Want de regionale woningmarkt heeft geen politieke eigenaar.

Het onderwerp: Het speelveld van de corporaties

De Minister komt binnenkort met zijn visie op de woningmarkt en de corporaties. We hebben het idee dat die visie niet veel afwijkt van de huidige situatie. Het zit hem straks in de details. Waar zit straks de ruimte. En waar de beperkingen. Waar zitten straks de vrijheden om binnen onze eigen visie te werken. Want wij willen bijdragen aan een gezonde regionale woningmarkt én de ambities van de lokale gemeenten.

Iedere gemeente in de regio heeft lokaal zo zijn wensen

De ene gemeente juicht het toe dat wij bouwen en verhuren voor middeninkomens. De andere vindt dat private investeerders zich op de markt van middeninkomens moeten storten. Grotere gemeenten willen dat wij blijven investeren in de zwakkere wijken. En juist die combinatie van sociale huur, vrije sector huur en koopwoningen blijven bieden. Er zijn gemeenten die willen dat wij ons richten op kwaliteitsverbeteringen en duurzaamheid. En soms wordt ons gevraagd om een vaste voorraad sociale huurwoningen, terwijl wij ons aanbod willen afstemmen op de actief woningzoekenden.

Regionale en lokale belangen

Wij zijn een regionale corporatie. Wij voelen sterk de behoefte om de woningmarkt regionaal te bezien. Tijdens de bijeenkomst werd ook het nut van een regionale visie onderstreept. We denken dat de op handen zijnde intentieverklaring tussen gemeenten en corporaties in de stadsregio Amsterdam een stap in de goede richting kan zijn. Wat ons betreft is continuïteit daarin cruciaal. En met de gemeenteraadsverkiezingen in het verschiet zie ik daar een zorg in. Aan de nieuwe lokale bestuurders straks de spannende taak om samen tot een regionale visie te komen, waar zij lokaal – duurzaam - draagvlak voor vinden.

En wij? Regionale corporatie met regionale doelen

Wij bouwen, verhuren en onderhouden primair woningen voor mensen met een laag inkomen. In de hele regio. Daarnaast bieden we woningen aan mensen met een middeninkomen. Huur én koop. Want mensen met een beter inkomen, kunnen best iets meer betalen. En dat geldt ook voor sommige huurders van een sociale huurwoning. Zo bewerkstelligen we de broodnodige doorstroming. En zorgen we er voor dat ook mensen met een middeninkomen een - voor hen - betaalbare woning in onze regio vinden. En deze aanpak levert mooi gemengde en dus leefbare wijken op. Daarnaast biedt het ons extra financiële ruimte om te blijven investeren en de huren laag te houden voor degenen met een laag inkomen, zo lang ze dat nodig hebben.

Samen zorgen voor een gezonde – regionale - woningmarkt

De woningmarkt in onze regio is gebaat bij een regionale visie. Zo zorgen we er samen voor dat de juiste woningen in de juiste prijsklassen daar worden geboden waar ze het hardst nodig zijn. Zo kostenefficiënt als mogelijk. Want ook al verlagen we onze bedrijfskosten en moeten we zorgen voor meer inkomsten: de ruimte om te investeren is nu eenmaal gekrompen. Goede regionale afspraken zullen ons helpen om bij te dragen aan een steeds gezondere regionale woningmarkt. En daar is iedereen in ons gebied bij gebaat.

De maandelijkse columns van Eigen Haard bestuurders staan HIER.

 
 


Reacties


Laatste nieuws