Kaalslag in corporatieland: 29 banen op de schop bij BrabantWonen

BrabantWonen schrapt noodgedwongen 29 arbeidsplaatsen. De woningcorporatie kan de jaarlijkse 16 miljoen euro verhuurdersheffing niet opbrengen. Er vallen veel ontslagen onder leidinggevenden. Harry Windmüler blijft algemeen directeur. Eerder maakten ook Lefier, Portaal en Haag Wonen bekend de verhuurdersheffing op geen andere wijze te kunnen betalen dan in te krimpen.

De corporatie meldt: Deze bezuiniging is ingegeven door de verhuurdersheffing van het Rijk, waardoor BrabantWonen de komende jaren € 14 a €16 miljoen per jaar aan het Rijk moet afdragen. BrabantWonen gaat daarom onder andere minder nieuwe woningen bouwen en de bedrijfskosten verlagen. Het restant moet worden opgebracht door huurverhoging. Een groot deel van de krimp in arbeidsplaatsen wordt de komende jaren ingevuld door het niet opvullen van vacatures, door (vervroegde) pensionering van medewerkers en door het niet verlengen van tijdelijke contracten. Maar ook BrabantWonen ontkomt niet aan gedwongen ontslagen."

Middels een Sociaal Plan hebben we voor boventallige medewerkers en leidinggevenden een vangnet gemaakt, aldus BrabantWonen. "Een belangrijk deel van de arbeidsplaatsen die verdwijnen betreffen leidinggevenden, waaronder directieleden. De nieuwe directie van BrabantWonen ziet er als volgt uit: Algemeen directeur / bestuurder: Harrie Windmüller; directeur vestiging 's-Hertogenbosch: Marije Buursink; directeur vestiging Oss én directeur vestiging Maatschappelijk Vastgoed: Henk Roozendaal; directeur Bedrijfsvoering: Stephan Kunkels. Met een kleinere directie en gecombineerde directiefuncties denkt BrabantWonen beter antwoord te geven op de ontwikkelingen rond het scheiden van wonen en zorg. Het creëren van zorgwoningen samen met BrabantZorg is daar onderdeel van."

Pijnlijke beslissingen

Ook andere corporaties worden flink getroffen door de verhuurdersheffing. Ondermeer Haag Wonen en Lefier zetten het mes in de eigen organisatie om de miljoenenlasten de komende jaren op te vangen. Bij Lefier verdwijnen 140 banen, bij Haag Wonen veertig. Directeur Karin van Dreven: "Het zijn pijnlijke, maar ook onvermijdelijke beslissingen."



Reacties


Laatste nieuws