NEPROM positief over rijksbegroting

NEPROM, de vereniging van projectontwikkelaars, reageert voorzichtig positief op de rijksbegroting. De ontwikkelaars benadrukken dat het kabinet zich in moet zetten op het vergroten van het consumentenvertrouwen door knopen door te hakken, te zorgen voor stabiele en voorspelbare regelgeving en door op onderdelen tekortkomingen te repareren.
 
De NEPROM is positief over de plannen van het kabinet om – onder strikte voorwaarden - restschulden onder NHG mee te laten financieren. Ook positief is het voornemen van het kabinet om meer bekneld vermogen vrij te spelen voor de woningmarkt, door het vrijstellen van schenkingen tot 100.000 euro en het fiscaal gunstig behandelen van het versneld vrijkomen van stamrechten. De ontwikkelaars verwachten dat de maatregelen een bescheiden materiële bijdrage zullen leveren aan het herstel van de woningmarkt, maar dat vooral de bijdrage aan het consumentenvertrouwen van belang is.

De vereniging verwelkomt de maatregel van het kabinet om de integratieheffing integraal af te schaffen, waarmee een einde komt aan een juridisch complexe regeling die voor extra kosten en onzekerheid zorgt. De verwachting van het kabinet dat door de maatregel de transformatie van kantoren naar woningen en de (tijdelijke) verhuur van voor de verkoop bedoelde nieuwbouwwoningen zal worden bevorderd, wordt gedeeld.

Nationale Hypotheekinstelling

Positief is de NEPROM over het voornemen van kabinet om in navolging van het advies van de commissie Van Dijkhuizen / Kroes pensioenfondsen en verzekeringsmaatschappijen een grotere rol te geven bij woningfinanciering, door de hiervoor noodzakelijke Nationale Hypotheek Instelling op te richten. De NEPROM pleit er voor om daarbij veel meer vaart te maken, want deze plannen hangen al te lang boven de markt zonder tot uitvoering komen.

In het verlengde van het Energieakkoord wil de vereniging de hypotheekruimte voor energiezuinige nieuwbouwwoningen vergroten. Nu is die ruimte op basis van de Nibud-normen beperkt tot 8.000 euro. Als de besparing op de woonlasten door lagere energielasten volledig wordt meegerekend, dan kan dit bedrag worden verdubbeld, oplopend tot een bedrag van circa 30.000 euro bij energie neutrale woningen.

Het energiebesparingsfonds kan ook ingezet kan worden ten behoeve van de realisatie van zeer energiezuinige nieuwbouw, huur en koop. Juist de innovaties in de nieuwbouw leveren een wezenlijke bijdrage aan het structureel terugdringen van het energiegebruik in de gebouwde omgeving, vindt NEPROM

Kosten nieuwbouw

DE NEPROM maakt zich zorgen over de financiële posities van lagere overheden en de kwetsbaarheid van de woningmarkt door de decentralisatie. De publieke kosten van nieuwbouw zouden op dit moment onevenredig hoog zijn. Gemeentelijke overheden zouden verantwoordelijkheid moeten te nemen door - in navolging van de sterke kostenreductie die bij marktpartijen heeft plaatsgevonden - de legeskosten voor de omgevingsvergunning en de grondprijzen fors te verlagen, vindt NEPROM. Het rijk kan een bijdrage leveren door de btw op bouwgrond van 21% naar 6% te verlagen; een dergelijke maatregel stuit niet op bezwaren van Brussel. Vooral de bouw van nieuwe, vrije sector huurwoningen – waar een grote vraag naar is en waar het consumenten­vertrouwen geen probleem is – maar ook de bouw van betaalbare koopwoningen zouden daar een forse impuls van kunnen krijgen.

 Nieuwbouw motor van de economie

Uit de Macro Economische Verkenningen van het CPB blijkt dat de investeringen in de woningbouw dit jaar, evenals vorig jaar, met 8% afnemen en in 2014 de investeringen slechts met een schamele 1,5% toenemen. Het ziet er naar dat de woningproductie langere tijd onder de 40.000 woningen per jaar zal blijven steken. De belangrijkste oorzaak ligt in het gebrek aan vertrouwen van huishoudens. Uit recent onderzoek van de Rabobank blijkt dat de prijsdalingen op de woningmarkt primair het gevolg zijn van het kabinetsbeleid en de economische omstandigheden en niet van het leeglopen van een zeepbel. Er is volgens de Rabobank sprake van een onderwaardering van de koopwoningen. Als gevolg van gedaalde woningprijzen en lage hypotheekrente is de betaalbaarheid van woningen niet afgenomen. Onzekerheid bij de burger is primair de oorzaak, terwijl opnieuw is gebleken dat het feitelijke aantal probleemgevallen op de woningmarkt nog steeds in vergelijking met de ons omringende landen zeer laag is. Dit pleit er volgens de NEPROM voor om de woningbouw – met een grote multiplier - te benutten als motor van de economie. Dat kan door een stabiel beleid te voeren, burgers niet onnodig angst aan te praten en waar mogelijk maatregelen te treffen die het vertrouwen vergroten.

Biedt investeerders zekerheid

Voor investeerders in de woningmarkt is beleidsstabiliteit en –voorspelbaarheid een groot goed. Zowel in de huur- als in de koopmarkt zijn de eerste effecten waarneembaar van de bestrijding van scheefwonen op de huurmarkt. Dat is positief. De tijdelijkheid van de inkomensafhankelijke huurverhoging, de onduidelijkheden rond de nieuwe huursombenadering, de onzekerheid over het nieuwe Woningwaarderingsstelsel (waarvan het de vraag is of niet nadelig uitpakt voor de nieuwbouw in schaarste gebieden) en de verhuurdersheffing zorgen echter voor grote onzekerheid en terughoudendheid bij (buitenlandse) investeerders en remmen de nieuwbouw van (vrije sector) huurwoningen. Te weinig geven kabinet en gemeenten er blijk van investeerders in (huur)woningen te willen faciliteren. 



Reacties


Laatste nieuws