CPB: licht einde van de tunnel huizenmarkt

Een grote ommekeer op de huizenmarkt is nog niet zichtbaar, maar "er lijkt wel licht zichtbaar aan het einde van de tunnel". Dat schrijft het Centraal Planbureau (CPB) in de Macro Economische Verkenning 2014. 

Dit jaar worden er nog minder huizen verkocht dan vorig jaar en investeren huizenbezitters ruim 8 procent minder in hun woning dan vorig jaar, maar de huizenprijzen dalen vooralsnog minder hard. "Er zijn aanwijzingen dat de neerwaartse trend niet verder doorzet," schrijft het CPB. Door stabilisering van het aantal bouwvergunningen voor koopwoningen, licht herstel van de verkoop van nieuwbouwwoningen en een iets aantrekkende conjunctuur, zullen de investeringen in woningen volgend jaar toenemen met 1,5 procent. 

Het lijkt er volgens het CPB op dat er "langzaam maar zeker" een einde komt aan de daling van de huizenprijzen. 

Geen verslechtering

Verder schrijft het CPB: "Ook de markt voor bestaande koopwoningen lijkt niet verder te verslechteren. Vorig jaar werd nog gekenmerkt door anticipatie-effecten als gevolg van beleidswijzigingen. In het tweede kwartaal anticipeerden kopers nog op de tijdelijkheid van de lagere overdrachtsbelasting die uiteindelijk permanent op 2% is gesteld, en eind 2012 wilden kopers nog profiteren van de toen nog gunstigere hypotheekregels. Doordat een deel van de transacties al versneld in 2012 heeft plaatsgevonden, zou je verwachten dat het aantal transacties begin 2013 achterblijft. Maar gemiddeld genomen komt het aantal transacties over de eerste zeven maanden van 2013 maar beperkt lager uit dan het voor anticipatie-effecten gecorrigeerde aantal van eind 2012. Stabilisatie van de verkoopaantallen lijkt daarmee in zicht. Dat desondanks het aantal transacties voor 2013 naar verwachting lager uitkomt, is voornamelijk het gevolg van de incidenteel hogere verkoopaantallen in 2012 als gevolg van anticipatie-effecten. Voor volgend jaar is verondersteld dat het aantal transacties niet verder afneemt."

 

Bekijk hier de Macro Economische Verkenning 2014 van het CPB.



Reacties


Laatste nieuws