Nieuwe hotelbubbel?

Het aantal hotelkamers in Nederland is de laatste jaren flink gegroeid. Zo steeg het aantal drie-, vier- en vijfsterren hotelkamers tussen 2007 en 2012 met 18 procent. Nog altijd hebben gemeenten, met name grote steden in de Randstad, tientallen plannen voor nieuwe hotels in de pijplijn. Alleen al de gemeente Amsterdam wil tot 2015 negenduizend hotelkamers toevoegen. Is hotelvastgoed de reddingsboei voor de vastgoedsector of dreigt er een nieuwe vastgoedbubbel te ontstaan?

Niet bang voor een nieuwe vastgoedbubbel

"In steden is er nog ruimte voor groei van het aantal hotelkamers, maar in landelijke gebieden is die potentie beperkt. Bang voor een nieuwe vastgoedbubbel ben ik niet, omdat het aantal concrete bouwplannen dat uiteindelijk gerealiseerd gaat worden in de steden niet onaanvaardbaar groot is. Maar Amsterdam is wel een voorbeeld van een gemeente die een erg ruim beleid voert. Achterliggende gedachte is onder andere dat er te weinig hotelkamers zijn voor internationale congresgangers. Het aantal congressen lijkt door de crisis achterwege te blijven.

Toch blijft Amsterdam een aantrekkelijke, sterke markt, zowel zakelijk als toeristisch. Het Amsterdamse beleid heeft tot nog toe niet voor een verstoring van de markt gezorgd. Voor beleggers blijft de Nederlandse hotelmarkt beperkt interessant. De grote internationale beleggers hebben vooral interesse in hotels van honderdvijftig kamers en meer. Die zijn in Nederland redelijk schaars, een gemiddeld hotel telt in ons land 33 kamers. De grote internationale beleggers concentreren zich in ons land dan ook voornamelijk op de grote internationale tophotelketens in de regio Amsterdam en Schiphol. Veel van die ketens stoten in een sale-and-lease-back-constructie hun vastgoed af en huren het terug van de belegger.

De focus van nationale beleggers is breder. Hoewel Amsterdam ook hier als belangrijkste regio geldt, kijken ze eveneens naar andere regio's. De nationale belegger investeert vaker in kleinere hotels uit het drie- en viersterrensegment, waarbij ook prestige en emotie als reden meespelen bij het beleggen in hotelvastgoed. Er zullen de komende jaren meer van dit soort internationale en nationale transacties plaatsvinden, maar ik verwacht geen spectaculaire groei."



Reacties


Laatste nieuws