Voor het eerst een BREEAM ‘very good’. Lessons learned?

Voor het eerst is een grootschalig renovatieproject in Nederland beloond met een BREEAM 'very good' predicaat. Van der Heijden Bouw en Ontwikkeling verbouwde het eigen kantoor uit 1978. Building Business vroeg Van der Heijden naar de hobbels en hindernissen in het proces.

De duurzame renovatie van haar eigen kantoor, bedrijfshallen en buitenterrein heeft Van der Heijden bouw en ontwikkeling het BREEAM-predicaat 'very good' opgeleverd.

De verbouwing van het uit 1978 stammende gebouw heeft daarmee een primeur, want niet eerder werd in Nederland de 'very good' voor een renovatie uitgereikt. "We willen hiermee een voorbeeld stellen", aldus mede-eigenaar Herbert van der Heijden. "Voor nieuwbouw gebeurt het vaker, maar het kan dus ook bij renovatie. Het past perfect in onze ambitie om tot een duurzame aannemer uit te groeien."

De verduurzamingsslag bestond uit de volgende maatregelen: de CO2-emissie is met 56 procent naar beneden, halvering van het waterverbruik en een daling van het energieverbruik met 43 procent. Daarmee komt de energiebehoefte op 110 kW/m2 uit; meer dan de helft lager dan de voorgeschreven norm door de Rijksoverheid. Het pand valt in Energielabel A++.

Van der Heijden heeft als doelstelling ervaring te delen en te laten zien wat er "bij duurzame renovatie komt kijken." Vooral van de overwonnen hindernissen zijn uiteraard interessant voor anderen. Wat waren de grootste obstakels op de weg naar succes?

"Het was onze doelstelling alle investeringen in duurzame maatregelen binnen zeven á acht jaar terug te verdienen. Het was behoorlijk moeilijk om een model te vinden dat dit mogelijk maakte. Wij hebben werkelijk ieder onderdeel van het proces moeten doorrekenen, nog eens moeten berekenen en nog eens herberekend. De financiële kant van duurzaamheid blijft lastig. Wij zijn nu op weg de investeringen inderdaad in acht jaar terug te krijgen. We hebben daarvoor een monitor in het leven geroepen die de vorderingen nauwlettend in de gaten houdt," zegt Van der Heijden.

Een tweede hobbel was het ontbreken van een certificaat voor grootschalige renovatie of revitalisatie bij de Dutch Green Building Council. " Er zijn 2 categorieën. Grootschalige renovatie paste in geen van beiden. We hebben een interpretatie van de Engelse norm toegepast en de rekenwaarden van nieuwbouw omgezet naar bestaande bouw."

Update van de redactie: Op dit artikel kwam een reactie binnen van de Dutch Green Building Council. Zij zeggen het volgende: "BREEAM-NL Nieuwbouw is uitstekend geschikt voor grootschalige renovatie. Van der Heijden Bouw en Ontwikkeling verbouwde het eigen kantoor uit 1978. Voor deze grootschalige renovatie zag het bedrijf zich beloond met het Engelse duurzaamheidscertificaat BREEAM 'very good'. Dit omdat Van der Heijden voor haar renovatieproject geen passend duurzaamheidskeurmerk vond in het Nederlandse BREEAM-NL. Echter, BREEAM-NL Nieuwbouw is juist uitstekend geschikt voor grootschalige renovatieprojecten, zo laat de Dutch Green Building in een reactie weten. Zo zijn per credit van BREEAM-NL aanvullingen en wijzigingen aangegeven die speciaal geschikt zijn voor grootschalige renovatiesituaties. En voor de categorie 'Energieverbruik' is de creditwaardering zelfs aangepast. In veel gevallen is de waardering binnen BREEAM-NL dus specifiek afgestemd op een renovatiesituatie."



Reacties


Laatste nieuws