Stil tapijt voor slaaponderzoek

In het Nederlands Herseninstituut in Amsterdam volgt een onderzoeksteam mensen in hun slaap. De afdeling moet stil zijn en een aangename uitstraling hebben. De teamleiding koos voor de gang het sterk geluiddempende DESSO AirMaster®, dat ook luchtzuiverend werkt. 

Onder leiding van Prof. Dr. Eus Van Someren buigt een groep onderzoekers in het Nederlands Herseninstituut zich over de wisselwerking tussen langdurige slapeloosheid en het functioneren van het brein. Voor het onderzoek slapen mensen in het instituut. De afdeling bestaat uit een gang waaraan vier kamers liggen. Aan het begin van de gang bevindt zich het controlecentrum, waar de onderzoekers de slapers volgen op beeldschermen. De afdeling is afgesloten van de rest van het gebouw, dat naast het Academisch Medisch Centrum ligt.

Stilte, slapers!
"De mensen die worden onderzocht verblijven meestal een nacht of twee in het instituut", vertelt Van Someren. "We wilden voor die personen een omgeving die stil is en er mooi uitziet. Het is uiteraard belangrijk dat er geen geluidsoverlast is. Een snurker in kamer 1 moet niet de lichte slaper in kamer 2 wakker houden. Daarom zijn de kamers gerealiseerd als een doos-in-doos-constructie." 

De gang bleef echter een probleem doordat de zwevende vloer fungeerde als een klankkast. In plaats van het aanvankelijk geïnstalleerde linoleum, werd gekozen voor tapijt in de gang. Er is in totaal 60 m2 DESSO AirMaster® met SoundMaster® toegepast. SoundMaster® is een laagconstructie van het tapijt, die de geluiddempende en –isolerende eigenschappen van zachte vloerbedekking verder versterkt. Het systeem zorgt voor een reductie van het contactgeluid van minimaal 10 dB bovenop de standaardwaarde. Daarnaast verbetert SoundMaster® de akoestische prestaties van het tapijt met 60% ten opzichte van standaard tapijten.

Zuivere lucht
"Het tapijt is akoestisch aangenaam en geeft bovendien een luxe uitstraling", zegt Van Someren. "Dat past bij ons idee dat we de mensen die hier komen iets meer in een hotelsfeer willen ontvangen. Ze moeten zich prettig en bijna verwend voelen." Hij benadrukt dat de onderzochte personen niet ziek zijn; ze hebben geen open huid en er is geen infectiegevaar, dus de ruimten kunnen hier minder klinisch zijn. Toch is Van Someren blij met de luchtzuiverende werking van AirMaster®. De structuur van DESSO AirMaster® zorgt voor het opvangen en vasthouden van fijnstof uit de binnenlucht. De open structuur van het product zorgt ervoor dat het stof eenvoudig kan worden verwijderd. "Ik vind het ook belangrijk dat personen niet van het onderzoek zijn uitgesloten door een allergie of een probleem aan de luchtwegen. Het is goed dat we de mensen een stille, een aangename en een gezondere omgeving kunnen bieden", besluit Van Someren.



Reacties


Laatste nieuws