Projectontwikkelaars: Intimidatie schering en inslag bij Bijzonder Beheer banken

De afdeling Bijzonder Beheer van banken is niet bepaald de reddende engel die samen met de ondernemer naar een oplossing zoekt voor de financiële problemen. Nee, Bijzonder Beheer wordt vaak gezien als een pijnbank in een martelkamer waar men niet heelhuids uit vandaan komt.  Dit concludeert NVB Vereniging voor ontwikkelaars & bouwondernemers naar aanleiding van een onderzoek naar de ervaring van NVB-leden met de afdelingen Bijzonder Beheer van banken. 

De ervaringen met de afdelingen Bijzonder Beheer lopen verder uiteen van “zeer intimiderende gesprekken waarin bankpersoneel een denigrerende toon aanslaan” tot “hertaxaties van onroerend goed die in opdracht van de bank (te) laag worden getaxeerd”. Er moet volgens NVB dan ook een onafhankelijke beroepsinstantie komen waar bedrijven met hun klachten over banken terecht kunnen. NVB heeft de bevindingen van het onderzoek naar de Autoriteit Financiële Markten (AFM) gestuurd.

Tegenvallende marktomstandigheden
Met de inventarisatie van ervaringen van leden met de afdelingen Bijzonder Beheer van banken, loopt de brancheorganisatie van ontwikkelende bouwers vooruit op het AFM-onderzoek dat minister Dijsselbloem vorig jaar heeft aangekondigd. Veel leden van NVB hebben de afgelopen jaren door tegenvallende marktomstandigheden met de afdelingen Bijzonder Beheer van banken te maken gekregen. Dat dit vaak  onplezierig is verlopen blijkt volgens NVB uit het grote aantal reacties op de oproep aan de inventarisatie mee te werken.

Projectontwikkelaars en bouwbedrijven hebben vooral veel klachten over de sterk veranderende bedrijfscultuur bij banken. Basel 3, het streven naar balansverkorting en risico-aversie domineren bij de financiële instellingen. Ook staat door de toegenomen nationale regulering en wet- en regelgeving door toezichthouders als DNB, AFM en het ministerie van Financiën de zorgplicht op losse schroeven. De bankier anno 2015 bankiert niet meer, concludeert NVB maar vinkt slechts de door hogerhand opgestelde lijstjes af. Bijzonder beheer, zo blijkt uit de inventarisatie, helpt bedrijven niet om uit hun benarde financiële positie te komen maar is primair bezig om de eigen risico’s van de bank veilig te stellen en de eigen schade zoveel mogelijk te beperken. “Het zou”,  aldus NVB in het onderzoeksrapport, “helpen als banken weer ‘naast hun klanten staan’ in plaats van zoals nu ‘tegenover de klant’.” 

Zware dominantie
Veel ondernemers voelen zich door de zware dominantie in de machtsverhouding tussen bank en bedrijf letterlijk tegen de muur gedrukt. Het is dan ook om die reden dat er volgens NVB een onafhankelijke beroepsinstantie moet komen waar bedrijven met klachten en vermeende misstanden bij banken terecht kunnen.

BEZOEKTIPS:

17 maart: Bricks in Retail event (al 108 deelnemers)

---
19 maart: De dag van de Vastgoedfinanciering (al 260 deelnemers)

---
26 maart: Landelijk Kerkelijk Vastgoed Congres 2015 (al 60 deelnemers)

---
22 april: Woningcorporatie Dag 2015 (al 91 deelnemers)



Reacties


Laatste nieuws