Eerste vijf REV-titels in Nederland voor VBO-taxateurs op Provada uitgereikt

In een feestelijke sfeer en bezocht door talloze bezoekers van de vastgoedbeurs Provada zijn gistermiddag laat de eerste Recognised European Valuer-titels uitgereikt aan vijf leden van de sectie Bedrijfsmatig Vastgoed van VBO Makelaar. De titel werd in ontvangst genomen in aanwezigheid van Roger Messenger, voorzitter van het internationale taxatieplatform TEGoVA en Hans van der Ploeg, directeur VBO Makelaar.

Met deze REV-titel kiezen de taxateurs ervoor om te taxeren volgens de op de Europese wet en markt geschoeide  taxatierichtlijnen. Brancheorganisatie VBO Makelaar werd vorig jaar volwaardig lid van TEGoVA, The European Group of Valuers’ Associations. Via dit lidmaatschap kunnen de taxaties van VBO-leden voldoen aan de internationale standaard EVS. Sinds november heeft VBO Makelaar als enige brancheorganisatie in Nederland ook het recht om de REV-titels uit te reiken.

Uitgebreid assessment

De vijf leden van VBO Makelaar die vandaag van TEGoVA voorzitter Roger Messenger een REV-titel in ontvangst mogen nemen, zijn de heren mr. E.D.J. Westmaas Bc RMT (Westmaas Makelaardij), M.C.H.J. Eijkemans (Eijkemans Bedrijfsmakelaardij & Taxaties), J.Th.G. Dörsch (T.W.I. Consultancy BV), ing. D.M. van Winden en M.B.P. Hanemaaijer (Vollebregt-Barten O.Z. Glastuinbouw B.V.). Zij hebben zich onderworpen aan een uitgebreid assessment van hun kennis en 20 aangeleverde taxatierapporten die de laatste twee jaar zijn opgesteld. Onafhankelijke assessoren, hooggewaardeerde experts vanuit de overheid en vastgoedmarkt, hebben hen vervolgens positief beoordeeld.

Eddy Westmaas, Westmaas Makelaardij: “De REV-titel is een mooie bevestiging van de kwaliteit van ons taxatiewerk. Het hanteren van de EVS verplicht de taxateur om verder te gaan. Bij vakwerk behoren standaard werkprocessen, degelijk en uitgebreid onderzoek, een volledige marktanalyse en een nauwkeurige onderbouwing van waarderingen. Banken hebben de laatste jaren geleerd dat kwaliteitswerk bij het waarderen van onroerend goed een absolute vereiste is voor kredietverstrekking van grote sommen geld. Teveel taxaties zijn in het verleden samengesteld met de waan van de dag, waarin alles draaide om het bedrag.”

Hans van der Ploeg, directeur VBO Makelaar: “DNB en AFM plaveien samen met de commerciële vastgoedmarkt een nieuwe weg richting internationale standaardisatie van het taxatieproces waarin professionaliteit, uniformiteit en integriteit voorop staan. Dit alles vindt plaats in het krachtenveld dat er vanuit Europa strikte richtlijnen worden uitgevaardigd voor taxaties. De REV-titel van TEGoVA sluit aan bij deze veranderingen in het taxatielandschap. Het is een eer dat wij deze titels mogen uitreiken en geweldig dat we binnen zo’n korte tijd deze titel als onderdeel van onze REV-pilot kunnen uitreiken aan vijf van onze leden.” 

Start nieuw scholingstraject REV-titel

Vanaf september gaat het scholingstraject voor Nederlandse taxateurs commercieel vastgoed van start aan de hand waarvan taxateurs commercieel vastgoed zich kunnen voorbereiden op het assessment om de REV-titel te bemachtigen. In dit traject ligt de nadruk op theoretische en praktische kennisoverdracht omtrent de EVS-normen, waarin aspecten als integriteit en transparantie van groot belang zijn. Het scholingstraject is door VBO Makelaar in samenwerking met Nyenrode Business Universiteit opgesteld en duurt in totaal 12 weken.

Drs. Kees Doedens, directeur Beroepsopleiding Makelaars B.V: “Het traject moet gegadigden voor de REV-titel in brede zin faciliteren voor dit assessement. Wij zijn Nyenrode Business Universiteit veel dank verschuldigd voor de samenwerking om deze REV-standaard op een juiste wijze en op het correcte niveau te kunnen introduceren in Nederland.”



Reacties


Laatste nieuws