Hoe parkeren wij onze oudjes?

Als u dit leest zullen uw gedachten vast afdwalen naar een mooie klassieke auto. Misschien is het uw droom of heeft u hem zelf staan. En we weten allemaal: je moet er voor zorgen! Ze zijn iets fragieler dan de jongere soort en dus is een beschermde plaats wel zo fijn. In een garage stallen misschien. Maar in een openbare parkeergarage? Dat is duur. Heeft u het gezien in het jaarlijkse onderzoek naar de tarieven? Het gemiddelde parkeertarief is € 2,60 per uur. Een dagkaart gemiddeld €50. En wat krijgt u hiervoor? Twee strepen op glimmend beton, een tl-balk voor licht en een betaalautomaat. 

Hier maken we een uitstapje naar andere oudjes. Gewoon mensen van 85 jaar. Mooi leven achter de rug, hard gewerkt, veel meegemaakt. Maar het lichaam of de geest wil of kan niet meer. Gelukkig gebeurt dit niet bij iedereen. Daarom hebben we een verzekering. Immers als het iedereen overkomt dan verzekeren wij het niet want dan is het een feit. Maar juist omdat het maar een deel van de mensen overkomt hebben wij ons tegen deze kosten verzekerd. Het grootste deel van deze kosten betalen wij uit belastinginkomsten en slechts een deel uit premies. Inmiddels vinden we deze zorgkosten te hoog worden en willen we de verzekerde prestatie verlagen. Het is zelfs een terugkerend item op het NOS journaal geworden.

27 euro per dag

Zorgorganisaties in de ouderenzorg krijgen een vergoeding van ruim 27 euro per dag. Voor dit geld moeten appartementen worden geleverd waar mensen rustig oud en verpleegd kunnen worden. Het is de keus van de zorgorganisatie welk type appartement er wordt gebouwd. Kleinere kamers met veel algemene ruimten of enigszins aangepaste appartementen met eigen woon- en slaapkamer(s). Naast alle veiligheidsvoorzieningen en hulpmiddelen moet er natuurlijk ook een goede buitenruimte zijn. En nogmaals dit alles voor 27 euro per dag.

Voor de prijs van ruim tien uur parkeren van onze auto op een stuk beton tussen twee lijnen moeten de zorgorganisaties hun cliënten 24 uur huisvesten in een eigentijds huis met alle voorzieningen!

Huiverig

Misschien is het daarom dat grote investeerders wel in parkeergarages willen investeren en huiverig zijn voor ouderenzorg. De vele veranderingen van regels inzake ouderenzorg helpen niet om investeerders te trekken. Je moet heel goed geïnformeerd zijn wil je de markt kunnen volgen. En zoals eerder opgemerkt kunnen zorgorganisaties zelf kiezen wat zij passend vinden bij hun klantengroep. Ook hier zit een gevaar. Is het universeel vastgoed of een specifiek bedrijfsmiddel?

Door de Stichting “Stijlvol ouder” wordt een onderzoek gedaan naar levensstijlen, woonwensen en verhuisgedrag onder meer dan duizend ouderen. Welke beelden en ideeën brengt dit ons? In de tussentijd zijn heel veel professionele partijen geïnterviewd door de Stichting. Een keur aan geïnterviewde professionals zal in de expertmeeting op de Provada op donderdag 5 juni om 15 uur ingaan op stellingen. U bent van harte welkom in de Green Room, hal 11.

Tromp Bakker



Reacties


Laatste nieuws