UPDATE: Erik de Vlieger biedt op voormalig hoofdkantoor VNU

VJ is vandaag gestuit op een interessante ontwikkeling in Haarlem. Het voormalige pand van mediabedrijf VNU aan de Ceylonpoort staat te koop. Het 14.500 m2 grote kantoor heeft geen huurders meer en de verkoopprijs bedraagt daarom slechts €2,25 miljoen. Dat is maar €155 per m2 en kan nog lager bij latere prijsonderhandelingen.

Hoewel voor veel lege en oude kantoren uitsluitend de sloopkogel rest, is dit pand interessant voor een herontwikkelaar die het pand durft te transformeren naar woningen. In de ogen van VJ is deze kantoorkolos een ideaal transformatieobject want het pand staat middenin de levendige winkel/woonbuurt Schalkwijk met de belangrijkste uitvalswegen dichtbij. Haarlem kan namelijk nog veel extra (koop)woningen gebruiken want het aanbod houdt al jaren de stijgende vraag naar woonruimte niet bij.

“Vanmiddag is het pand bij ons in de verkoop gegaan en nu al hebben meerdere partijen ons om meer informatie gevraagd. Er is dus zeker interesse voor”, zegt Alex Dijkman Dulkes van Wagenhof Bedrijfsmakelaars in een toelichting op deze bijzondere verkooppropositie. Verkoper is de curator van het failliete Duitse fonds Imetas die ooit het pand voor circa €20 miljoen verwierf.

Hoewel het bestemmingsplan alleen in kantoorruimte voorziet is de gemeente Haarlem zeer bereid om de bestemming te wijzigen naar andere functies, bijvoorbeeld naar woningen. Dijkman Dulkes: “De gemeente wil graag meedenken maar dan moet er wel een concreet herontwikkelingsplan op tafel komen”.  

Verbouwing

Het uit 1970 daterende kantoor (12 verdiepingen) aan de Ceylonpoort 5-25 is tot de zomer van 2008 het hoofdkantoor geweest van VNU voordat het mediabedrijf een nieuw kantoor op het NDSM-terrein in Amsterdam-Noord betrok. Enkele jaren later verhuisde de provincie Noord-Holland naar de Ceylonpoort voor tijdelijk verblijf in verband met de verbouwing van de provinciekantoren elders in Haarlem. De provincie verliet uiteindelijk eind vorig jaar het gebouw. 

Het ligt niet in de verwachting dat het gebouw opnieuw kan worden verhuurd aan kantoorgebruikers, maar transformatie in woningen kan voor een scherp calculerende herontwikkelaar een zeer interessante investering worden. Temeer daar het kantoor niet op een verpauperd bedrijventerrein ligt langs de snelweg ligt maar direct gelegen is naast het overdekte winkelcentrum Schalkwijk met meer dan 100 winkels. Wie durft het aan? 

Klik HIER voor meer details. 

UPDATE 22/5: Erik de vlieger reageert exclusief in VJ op de geruchten of hij wel of niet een onvoorwaardelijk bod heeft gedaan op het leegstaande VNU kantoorgebouw.

De Vlieger: "Ja, het klopt inderdaad dat ik een onvoorwaardelijke bieding heb gedaan. Ik baal als een stekker dat deze informatie op straat ligt. Blijkbaar heeft iemand weer eens zijn mond voorbij gepraat. Maar ach, als het al op straat ligt, ben ik niet de persoon die er over gaat liegen. Ik heb mooie plannen met dit pand en ben er al een tijdje mee bezig. Ik hoop dan ook dat andere marktpartijen mij in alle rust deze deal laten afwikkelen. Ik hou van de stad Haarlem. Kijk maar wat ik met Nieuwe Energie aan het doen ben. Het VNU gebouw is ook weer zo'n object dat als het opgeknapt wordt en er weer leven in komt, deze stad ook weer een stuk mooier wordt". 



Reacties


Laatste nieuws