‘Markt voor vastgoedvacatures trekt voorzichtig aan’

Er begint weer beweging te komen in de markt voor vastgoedvacatures. Nog niet in grote stappen maar de beweging is positief. Die trend signaleert Jaron Bollegraaf, samen met Robbert Jan Meerman eigenaar van het werving- en selectiebureau Solid Recruitment in een gesprek met Vastgoedjournaal. Hoewel veel bedrijven het personeelsbestand hebben uitgedund, constateert Bollegraaf in een aantal vastgoedsectoren een stijgende vraag naar deskundige mensen.

“Je kunt nog niet zeggen dat de vastgoedmarkt aan een algemeen herstel is begonnen maar als je ziet waar we vandaan kwamen, kunnen we wel zeggen dat de arbeidsmarkt voor vastgoedprofessionals zich begint te normaliseren”, zegt Bollegraaf. Vastgoedjournaal spreekt hem naar aanleiding van een stijgende vraag naar onderhuurders bij bedrijven die in grote kantoren zijn gehuisvest. Zoals vorig week toen KPMG bekendmaakte onderhuurders te zoeken voor 7000 m2 van het eigen kantoor in Amstelveen. En KPMG is niet de enige, veel bedrijven zitten te ruim in hun jasje. Wat betekent dit voor de vastgoedsector?

Bollegraaf kan er zeker iets over zeggen omdat zij ‘voorin in de vastgoedcyclus zitten’. Het bedrijf Solid Recruitment van Bollegraaf en Meerman is marktleider in deze zeer specifieke arbeidsmarkt. Hij constateert geleidelijk meer aanvragen van vastgoedbedrijven die op zoek zijn naar goed personeel. “We zien bij vastgoedbeleggers en vastgoedmanagementorganisaties een licht stijgende vraag naar goed opgeleid en ervaren personeel. Veel van die bedrijven hebben hun saneringen en reorganisaties al achter de rug en hun zaakjes weer op orde. Vooral vastgoedbeheerorganisaties trekken meer mensen aan. Beheer van vastgoed is in goede- en slechte tijden immers altijd nodig. Er is nu meer aandacht aan de exploitatiekant van vastgoed. Men ziet in dat goede exploitatie gunstig is voor het waardebehoud.”

Vooravond van herstel

Lastig blijft de sector van projecttontwikkelaars. “Ik kan het niet wetenschappelijk onderbouwen maar de vraag naar vacatures in dit segment is nog maar heel mondjesmaat. Er zijn inderdaad ontwikkelaars die nieuwe mensen zoeken maar die hebben in het recente verleden al dratisch gesaneerd en reorganisaties doorgevoerd. We staan waarschijnlijk aan de vooravond van het herstel van de nieuwbouwwoningmarkt. Dat betekent dat woningontwikkelaars langzaam aan op zoek om hun personeelsbestand uit te breiden. Maar nogmaals, het blijft in de projectontwikkeling nog steeds lastig wat vacatures betreft.”

Bollegraaf signaleert dat de salarissen in de sector onder druk blijven. “Voor de start van de crisis in 2008 waren er genoeg ontwikkelaars die jaarlijks meer dan een ton verdienden. Veel van hen die ontslagen zijn en weer zijn aangenomen bij andere bedrijven hebben een loondaling van tientallen procenten moeten accepteren. Dat hakt erin. Die komen nog niet terug op het oude niveau.”

Rogier Hentenaar

VOOR DE LAATSTE VASTGOEDVACATURES KLIK HIER 



Reacties


Laatste nieuws