VJ Toplonenlijst: Basissalarissen omhoog, bonussen omlaag

Nu bij vrijwel alle beursgenoteerde vastgoedfondsen en bouwers/ontwikkelaars het grootste deel aan afwaarderingen achter de rug is, is dat nog niet terug te zien in de toegekende bonussen. Grosso modo zijn de bonussen lager of er worden zelfs helemaal geen bonussen meer uitgedeeld. Dat blijkt uit de nieuwste VJ-lijst met de toplonen van ruim veertig directieleden (12 bedrijven) in de beursgenoteerde vastgoed-, bouwsector en ingenieursbedrijven over 2012 en 2013.

Alleen de ‘basissalarissen’ blijven zich onttrekken aan de ontwikkeling van de bedrijfsresultaten. Of die nu dalen of stijgen, de basissalarissen nemen altijd gelijkmatig toe. Gemiddeld genomen een paar procent met enkele uitschieters zoals bij topman Lewis van Eurocommercial Properties die zijn basisloon met ruim 13% zag stijgen tot ruim €560.000. Ook McArthur van Arcadis zag zijn vaste salaris met een plus van 12% toenemen tot €560.000. Zeer bescheiden viel de loonstijging bij CEO Bruijninckx van Ballast Nedam uit: de binnenkort vertrekkende topman zag zijn vaste loon van bijna 5 ton met slechts €3000 toenemen. Bij de grootste beursgenoteerde bouwer/ontwikkelaar, BAM Groep, zag CEO De Vries zijn basisloon eveneens zeer gematigd stijgen: met €10.000 tot €620.000.

Meerdere jaren geen bonus

Wat betreft de bonussen: bij vrijwel iedereen is die lager uitgekomen op een paar uitzonderingen na zoals bij Tonckens bij Unibail-Rodamco en Anbeek van Wereldhave. Laatstgenoemde zag zijn bonus stijgen van €188.000 in 2012 tot €220.000 in 2013 maar dat houdt verband met de benoeming van Anbeek tot CEO van dit fonds na het vertrek van de vorige topman Hans Pars eind juli 2012. Bij sommige fondsen is al meerdere jaren geen enkele sprake van bonussen zoals voor de directies van NSI en Ballast Nedam. Die hebben al twee boekjaren achtereen nog geen bonus gezien. Bij BAM Groep is 2013 het eerste jaar dat er geen extra beloning voor de raad van bestuur in het vat zit.

Koploper in de beloningen is opnieuw winkelfonds Unibail-Rodamco. Hoewel er nog nauwelijks Nederlandse invloeden in het bestuur zijn – zoals de Amerikaan/Nederlander Tonckens (CFO) en president commissaris Rob ter Haar - blijft Unibail vast deel uitmaken van het beloningenonderzoek. Wellicht dat we volgend jaar anders beslissen. Net als de jaren ervoor zijn niet alleen de basislonen maar ook de bonussen absoluut gezien bij Unibail het hoogst. Opvallend is dat Unibail met haar portefeuille van €32 miljard ook de meeste bestuursleden heeft: de top telt maar liefst 8 personen die allemaal met hun beloning in de salarislijst voorkomen. De vorig jaar aangetreden topman Cuvillier van Unibail staat bovenaan de ranglijst met zowel het hoogste basissalaris (ruim €750.000) als de hoogste bonus (bijna €870.000). Meurs van Groothandelsgebouwen bungelt onderaan met een salaris van ‘slechts‘ een kwart miljoen en geen enkele bonus.

Geen verband tussen vastgoedbezit en beloning

Wie de salarissen en de extraatjes bekijkt die ziet dat er geen enkel verband bestaat tussen de grootte van de ondernemingen en de honorering van de topman. Zo is Groener van Corio verantwoordelijk voor een vastgoedportefeuille die met €7,0 miljard meer dan drie keer zo groot is als die van NSI, maar verdient met €452.000 vrijwel evenveel als NSI-topman Buijs (€450.000). Daarbij moet worden aangetekend dat Groener in 2013 wel op een bonus kon rekenen en diens collega bij NSI niet.

Overigens blijft het nog steeds een raadsel waarop de bonussen gebaseerd zijn. De toelichting hierop en de gebruikte rekenformules zijn niet helder. In de beloningsparagrafen in de jaarverslagen is te lezen van welke criteria – zoals resultaatontwikkeling, koers van het aandeel, shareholders return etc. – de hoogte van de bonussen afhangen, maar de exacte rekenformules ontbreken. Ook is niet altijd even duidelijk of de bonusuitkeringen gebaseerd zijn op de bedrijfsresultaten van het boekjaar of het jaar ervoor.

Klik HIER voor de download van de complete Excel-lijst met de salarissen en bonussen van 2012 en 2013.


Rogier Hentenaar

Onderzoeksverantwoording: Vastgoedjournaal heeft zich beperkt tot de jaarverslagen 2012 en 2013 van beursgenoteerde vastgoedbedrijven zoals beleggers, bouwers/ontwikkelaars en ingenieursbureaus. Die vermelden in het jaarverslag de volledige namen van hun bestuurders en de uitgekeerde beloningen. VJ registreert de salarissen, bonussen, afkoopsommen, pensioen- en sociale lasten en, sinds 2012, de gecompenseerde crisisheffing waarbij bedrijven van overheidswege 16% extra belasting krijgen opgelegd voor beloningen van boven de €150.000 per jaar. De toekenning van ‘phantom shares’, gewone aandelen en opties wordt buiten beschouwing gelaten, evenals de uitoefening daarvan. Eurocommercial Properties hanteert een gebroken boekjaar: van deze belegger zijn de laatst verschenen jaarverslagen 2011/2012 en 2012/2013 benut.



Reacties


Laatste nieuws