Inbrengwaarde bij herziening exploitatieplan

Advertorial:

Bij het vaststellen van een bestemmingsplan met een bouwplan is de gemeente verplicht tevens een exploitatieplan vast te stellen als het verhaal van kosten niet is verzekerd. Een exploitatieplan omvat een beschrijving van alle opbrengsten en kosten met betrekking tot het exploitatiegebied, waaronder de inbrengwaarde van de gronden in dat  gebied. De inbrengwaarde moet door een onafhankelijke taxateur worden geraamd. Na inwerkingtreding van het exploitatieplan dient het jaarlijks te worden herzien, totdat het beoogde programma in zijn geheel is gerealiseerd.

In de praktijk doet zich regelmatig de vraag voor of bij een herziening van het exploitatieplan de inbrengwaarde opnieuw door een onafhankelijk taxateur dient te worden geraamd en zo ja, voor welke gronden dit geldt.

De inbrengwaarde hoeft niet opnieuw door een onafhankelijk taxateur te worden geraamd van die gronden, waarvoor de in het exploitatieplan aangegeven methode van indexering wordt toegepast en waarvan de ramingen worden vervangen door gerealiseerde kostenposten. De inbrengwaarde kan als gerealiseerde kostenpost worden opgenomen, als het kostenverhaal in een (anterieure/posterieure) overeenkomst is vastgelegd, via een bouwvergunning zeker is gesteld of ten behoeve van de exploitatie door de gemeente is aangekocht.

De vraag die over blijft, is wanneer de inbrengwaarde van gronden die van oudsher eigendom zijn van de gemeente als gerealiseerde kostenpost in het exploitatieplan kunnen worden opgenomen. Het bewerken van grond ten behoeve van de exploitatie kan normaliter pas als deze eigendom is van de exploitant. Daarom adviseren wij dergelijke gronden als gerealiseerde kostenpost in het herziene exploitatieplan op te nemen, vanaf het moment dat er ten behoeve van de exploitatie bewerkingen op plaatsvinden, die zonder het hebben van het eigendom niet mogelijk zijn.

Voor meer informatie staat de heer J.R. (Rob) van der Kooij RT (r.van.der.kooij@overwater.nl) u graag te woord.

 



Reacties


Laatste nieuws