Eneco-consortium sleept energieproject Amstelring met esco binnen

Na het Kunsthalproject, hebben energiebedrijf Eneco en partners Dura Vermeer en installatiebedrijf Roodenburg gezamenlijk een nieuwe klus binnengesleept, waarbij ze een energy service company-constructie (esco) inzetten. Het is de eerste esco-opdracht voor Eneco in Amsterdam.

Zorgcoöperatie Amstelring startte in september een traject waarin drie consortia van marktpartijen werden gevraagd om ´integrale, duurzame concepten´ te ontwikkelen voor tien zorglocaties. Doelstelling daarbij is het terugdringen van de totale energiekosten en –verbruik. Het bespaarde geld wil Amstelring inzetten voor de zorg en als extra voorwaarde daarbij was ´nul-op-de-meter' voor energie, zonder investeringen van de zorgcoöperatie.

Bij de winnende oplossing van het Eneco-consortium worden per locatie renovatie- en energietechnieken gecombineerd. Hierbij maakt het consortium volgens Amstelring gebruik van "de nieuwste inzichten op het gebied van architectuur bij verpleeginstellingen, energie, bouwkunde en installatietechniek".

Alle energiebesparing direct naar de zorg

Eneco ontwikkelde een esco-constructie voor alle locaties, waarbij 20% van de energiebesparing direct wordt besteed aan de zorg. Waar normaal 100% van de energieprestaties terugvloeien naar de esco, werd dit plan sluitend gemaakt op basis 80%. "Het vergt wat rekenwerk. Je moet daarbij goed bekijken welke dingen je wel en welke je niet doet", stelt Eneco-woordvoerder Marcel van Dun in een telefonische toelichting. Ook zoekt het consortium voor de gehuurde panden een intensieve samenwerking met de woningcorporaties.

Esco's zijn bedrijven die de aanleg en het onderhoud en beheer van de (klimaat-) installaties van gebouwen overnemen. Zij leveren een gegarandeerde energiebesparing, inclusief de financiering ervan. Met het afsluiten van een prestatieovereenkomst, zoals hier bij Amstelring, worden afspraken over energiebesparing vastgelegd.

Eneco ziet deze esco-markt als een groeisector. Het bedrijf is in thuisbasis Rotterdam ook bezig met verduurzaming bij dierentuin Blijdorp, waar het mega-aquarium niet meer gasgestookt zal zijn, maar temperatuursregeling krijgt via een WKO(warmte-koude opslag). Ook bij de Van Nelle-fabriek is Eneco met een esco bezig.



Reacties


Laatste nieuws