Leasing belangrijk onderdeel duurzamere vastgoedsector

Vanaf de jaren ’40 en ’50 van de vorige eeuw werd leasing vanuit Amerika geïntroduceerd en voor de financiering van steeds meer bedrijfsmiddelen toegepast. Naar schatting 10% van de bedrijfsmiddelen in Nederland wordt nu via lease aangeschaft en de kans is groot dat dit aandeel flink zal groeien in de komende jaren. Mede door de opkomst van nieuwe varianten als ‘Green Lease’ zoals we dat kennen uit het vastgoed.

Voor wie het nog niet kent: ‘Green Lease’ is een overeenkomst tussen verhuurder en huurder over duurzame exploitatie (deel van de verhuurder) en duurzaam gebruik (huurder) van een gebouw. De afspraken tussen verhuurder en huurder hebben betrekking op de onderlinge verdeling van de kosten, besparingen en opbrengsten van duurzame investeringen in het pand. Alle afspraken zijn gericht op het behalen van duurzame doelstellingen. In het contract wordt een dubbele prikkel opgenomen voor een gezamenlijke verantwoordelijkheid voor het gebruik en het beheer van het pand. Met andere woorden: beide partijen hebben hier profijt van.

Leasing is katalysator

Door dit principe uit te breiden naar bijvoorbeeld de inrichting van kantoren én de producten na gebruik door de producent te laten verwerken in nieuwe producten kan een geweldige stap in efficiency, comfort en economie gemaakt worden. Leasing is in dit model de katalysator voor de circulaire economie. Als internationale leverancier van milieuvriendelijke vloerproducten zien wij veel potentie in dit concept en geloven dat het op de markt brengen veel kansen biedt. Niet alleen voor ons als producent, maar ook voor de afnemers.

Recent hebben wij met financieringsmaatschappij De Lage Landen dan ook een model ontwikkeld waarbij klanten niet langer meer zelf eigenaar zijn van tapijt, maar dit ‘in bruikleen’ kunnen nemen. Na afloop van de gebruiksperiode van bijvoorbeeld 7 jaar nemen wij het tapijt terug en verwerken de grondstoffen ervan in nieuw tapijt. De klant kan vervolgens het nieuwste tapijt uitkiezen en wij blijven als eigenaar verantwoordelijk voor de inzameling en juiste verwerking van de gebruikte producten. Daarnaast nemen wij de installatie, reiniging, het onderhoud en de verwijdering voor onze rekening.

Dit model is bruikbaar voor een oneindig groot aantal partijen. De kans is groot dat over niet al te lange termijn fabrikanten van plafonds, computers, meubilair, verlichting, copiers, technische installaties als airco, verwarming en ventilatie en vele anderen dit model zullen adopteren om daarmee  operationele kosten van panden te verlagen en tegelijkertijd het gemak en comfort van eindgebruikers groter te maken.

Focus op circulaire economie

In een wereld met beperkte bronnen is de lineaire economie van 'kopen, gebruiken en weggooien' niet te handhaven en moeten we hervormen voor de circulaire economie, waarbij producten en materialen worden hergebruikt en gerecycled. Eigendom van het  product hoeft voor een groot aantal productcategorieën dan niet meer samen te gaan met het gebruik ervan. Door als producent en afnemer samen in een dergelijk traject te stappen is het in mijn overtuiging mogelijk om betere producten te ontwikkelen en tegelijkertijd de economie en het milieu een flinke stap vooruit te helpen. Op die manier creëren we nieuwe welvaart en leggen we tegelijkertijd minder druk op de natuurlijke bronnen van de aarde.

Zeker in de vastgoedsector liggen er veel kansen. Denk bijvoorbeeld aan de inrichting van panden waarbij opdrachtgevers kunnen profiteren van nieuwe innovatieve concepten die in nauwe samenspraak tussen producent en klant worden gerealiseerd. Voor architecten, gebouweigenaren en ook de gebruikers van de panden biedt dit een scala aan voordelen. Er zullen betere en op maat  gemaakte producten worden ontwikkeld en veel grondstoffen (en daarmee kosten) kunnen worden bespaard.

Volop kansen

Het biedt bovendien volop kansen voor samenwerking tussen de financiële sector, de producerende en dienstverlenende sector in ons land. We lopen als land traditioneel voorop met de ontwikkeling en implementatie van nieuwe concepten dus laten we dit bij de kop pakken. De Nederlandse economie kan hier een voortrekkersrol spelen en als land en voor de meewerkendebedrijven een significant concurrentievoordeel bieden. Ik verwacht dat door marktwerking en stijgende grondstoffenprijzen  grote aantallen bedrijven in binnen- en buitenland uiteindelijk overstappen naar het aanbieden van ‘green leasing’ voor hun producten. Producenten zijn in dit model, door de terugname van hun producten, verzekerd van grondstoffen en zijn daardoor minder afhankelijk van schaarser en duurder wordende grondstoffen.

Met onze focus op de circulaire economie zullen wij als bedrijf in elk geval een toenemend deel van ons productassortiment beschikbaar stellen via leasing. Ik nodig graag partijen uit om samen met ons deze route verder in kaart te brengen. 

Roland Jonkhoff

Jonkhoff is Regional Managing Director Desso

www.desso.com

www.twitter.com/dessogroup

 

 



Reacties


Laatste nieuws